Мере која Русија предузима као одговор на повећано присуство НАТО-а у Источној Европи гарантују безбедност земље, изјавио је стални представник Русије у НАТО-у Александар Грушко.

 

 

У разговору са руским новинарима Грушко је истакао да је „током многих разговора, контаката и у оквиру Савета Русија–НАТО, НАТО покушава да сведе оно што ради на источном крилу само на злогласне батаљоне или четири батаљонске групе“. Истовремено, он је рекао да алијанса „указује да је то наводно одговор на текуће реформе наших оружаних снага, укључујући и стварање три дивизије“.

 

„Наравно, ово је лукава логика, она не одражава реално стање ствари и има за циљ да доведе у заблуду јавно мњење и докаже пропорционалност и адекватност јачања НАТО-а пред војном супериорношћу Русије“, истакао је Грушко.

 

 

Он је додао да „НАТО има предност над Русијом у свим основним системима наоружања“.

 

„Нећу да говорим о војном буџету, данас он износи половину светског“, рекао је Грушко.

 

 

Грушко је нагласио да руска страна узима у обзир укупност активности које спроводи НАТО: не само размештање четири батаљона, већ и распоређивање додатне оклопне бригаде САД у Пољској, распоређивање у складиштима у Немачкој, сетова оружја у Белгији и Холандији за још једну војну бригаду, формирање мултинационалне бригаде у Румунији, повећавање морског присуства у водама Балтика и Црног мора, јачање режима ваздушних патрола и читав низ активности за побољшање војне инфраструктуре. Осим тога, рачунају се и противракетни објекти у Румунији и Пољској.

 

„Наравно, ми све ово узимамо у обзир и контрамере које смо предузели апсолутно гарантују одбрану и безбедност Русије“, уверио је Грушко.

 

 

Спутњик

Тагови: ;