У петак је у Бриселу, одржан састанак министара спољних послова земаља чланица НАТО-а, а дан пре састанак НАТО-Русија Савета на нивоу сталних представника. Заменик генералног секретара НАТО-а Роуз Гетемилер је у интервју за руски «Комерсант» изјавила да Црну Гору нико није приморао да уђе у НАТО, већ да су сами Црногорци то изабрали.

Репортер «Комесанта», је један део интервјуа посебно посветио теми- пријама Црне Горе у НАТО.

 

 Комерсант: Број чланица НАТО расте. Може ли се очекивати да ће на самиту  у мају имати 29 пуноправних чланица, а не 28?

 

«Била сам веома задовољна када је у уторак, амерички Сенат је завршио консултације о приступању Црне Горе у НАТО. Међутим, као што је познато,  последњу реч о томе има председник Трамп. Ипак, чини ми се да су сви савезници сада сложни да се заврши законска процедура која ће омогућити да Црна Гора уђе у НАТО. У принципу, процес  се креће веома добро», изјавила је подсекретар Алијансе.

 

Комерсант: Али, у чему је значај овог проширења НАТО-а? Војску Црне Горе чине једва 2 хиљаде војника.

 

» Црна Гора, између осталог, дуго сарађује са НАТО, бавећи се пружањем сигурности у оквиру наше мисије, «снажна подршка», чиме она ради на безбедности у региону. Величина није важна. Оно што је важно је, да ли држава жели да се придружи НАТО-у, и да ли је спремна за то. То подразумева јаку структуру одбране и могућности да се обезбеди сигурност. Ако се испуне сви ови услови, земља може постати чланица НАТО-а», објаснила је Роуз Гетемилер.

 

 

«Желим да нагласим једну веома важну ствар: чланице НАТО-а постану земље које сматрају да је то у интересу њихове националне безбедности. Алијанса не приморава никога да јој се  придружи. То је питање од обостраног интереса. За НАТО, Црна Гора је већ одличан партнер, и ми је поздрављамо као пуноправног члана», додала је подсекретар НАТО-а.

 

Заменик генералног секретара НАТО је  посебно нагласила да је одлука, Црне Горе да се придружи Алијанси -воља самог народа Црне Горе.

«Што се тиче Црногораца, они су сами одлучили да им сарадња са НАТО-ом, и придруживање Алијанси може донети корист», закључила је Гетемилерова тему пријема Црне Горе у НАТО.

Тагови: ; ; ; ;