Колумбијски председник Хуан Мануел Сантос је потврдио да је у трагедији која је задесила ту земљу, када се услед изливања реке покренуло клизиште, погинуло 254 људи, међу којима и 43. деце

Раније  је ову цифру обајавио Црвени крст, али су власти наводиле умањен број жртава, наводећи да је погинуло  207 људи.

 

«Обавештен сам да је, на жалост, број жртава порастао на 254 људи. Наше молитве су са њима и њиховим породицама»,  написао је Сантос на Твитеру .

 

Он је такође рекао да је Влада већ издвојила 1,2 милијарди пезоса (око 415.000 долара), за обнову градића Макоа који је опустошен бујицом воде и муља.

 

«Рад на нормализацији живота у Макоа ће се наставити у наредним данима. Макоа треба да устане из рушевина после овог ударца», написао Сантос.

Трагедија у овом Колумбијском градићу се догодила у суботу увече, када се услед јаких киша обрушила обала реке Сангојако Мулатос у градићу Макоа, при чему је дошло до одлива велике количине воде и муља.

Бујица је протутњала кроз градић остављајући пустош и сејући смрт становника који нису успели да се спасу.

Председник Хуан Мануел Сантос је прогласио режим стања националне катастрофе.

Председник се захвалио  кинеској Влади и њеном председнику Си Ђинпингу на донирању милион долара хуманитарне помоћи угроженом становништву.

Тагови: ; ; ;