Председник САД Доналд Трамп похвалио је Европску унију за «веома добар посао» у уједињењу након одлуке Британије да напусти ЕУ.

«Када се то десило (Брегзит) мислио сам да ће више земаља кренути тим путем, али мислим да се ЕУ коначно сабира», рекао је Трамп у интервјуу за Фајненшел тајмс. Трампов став променио се од јануара, када је мислио да ће и друге земље напустити ЕУ након Брегзита, који је тада описао као «велику ствар».

 

У разговору за британски лист рекао је да ће Брегзит бити позитиван за обе стране преговарачког стола.

 

«Заправо мислим да ће Британија добити сјајан договор, а мислим да ће то бити добро и за ЕУ», рекао је Трамп.

 

Британија је у среду покренула члан 50 Лисабонског споразума и тако формално започела излазак из ЕУ, што је довело до формалног одговора из Беле куће.

 

«Поштујемо вољу британског гласачког тела и Владе њеног величанства у преузимању корака ка напуштању ЕУ… шта год будућност носи за односе Британије и ЕУ, желимо да Британија остане јак лидер Европе», саопштио је портпарол Беле куће Шон Спајсер.

 

Председник Европске комисије Жан Клод Јункер нашалио се раније да ће подржати покрете за независност у САД уколико се Трамп не смири око Брегзита.

 

«Уколико тако настави, ја ћу да промовишем независност градова Охајо и Остин у Тексасу», рекао је Јункер на конгресу Народне партије Европе.

Тагови: ; ;