Рат у БиХ ни после четврт века није протумачен објективном историјском истином, слика о њему је искривљена, прекривен је лажима и неправдама, док неоспориве историјске чињенице показују да су Срби у БиХ водили одбрамбени и ослободилачки рат, истиче потпредседник СНСД-а Марко Видаковић.

 

 

«Током тог рата, све српске политичке и војне одлуке изазвали су муслимани и Хрвати и оне су биле реакција на њихове тадашње акције. Слично је и данас, у миру» — каже за Срну Видаковић, који је и посланик у Народној скупштини Републике Српске.

 

Он подсећа да је пре 25 година, проглашавањем Републике Српске, постављен камен темељац слободе српског народа на овим просторима.

 

«Република Српска настала је вољом српског народа у БиХ, жељом да живимо слободно и да слободно одлучујемо о својој судбини. Настала је у миру, преживела је у рату и сада је на нама да је у миру мудро јачамо и развијамо» — поручује Видаковић.

 

Политика Срба, истиче он, није и не сме бити политика мржње и негације према БиХ, али према оној БиХ која је дефинисана у Уставу, у Дејтону и никаквој другој БиХ коју неко жели да пројектује наметнутим причама како је БиХ у Дејтону састављена као прелазно решење.

 

«Ми управо и треба да се залажемо за дејтонску БиХ која од 1995. године, па до данас представља једину могућу меру заједничког живота народа на овим просторима. Међутим, последње акције бошњачких политичких лидера јасно показују да идеја «унитарне» БиХ никад не мирује и не спава. Борећи се за «јединствену» и «целовиту» БиХ они, у ствари, руше садашњу дејтонску БиХ, изазивајући разне политичке кризе и показујући како је она нефункционална и неодржива» — појашњава Видаковић.

 

Према његовим речима, паралелизам у институцијама, злоупотребе функција и овлаштења, вануставно и противзаконито деловање бошњачког члана Председништва БиХ представља најгрубље кршење Дејтонског мировног споразума откад он постоји.

 

Он упозорава да српски народ ту бошњачку матрицу понашања и односа према Србима у БиХ не сме никада да заборави и то треба да му буде наук за неке будуће догађаје који ће се сигурно десити.

 

«Док ми институције БиХ доживљавамо заједничким, како се зову и што и јесу, они теже да буду само њихове, под њиховим ланцем командовања, приватне. Решење за функционисање БиХ налази се у изворном Дејтону. Упорним инсистирањем на преносу надлежности, оснивањем бројних квазиагенција, канцеларија и слично мислили су да јачају државу, а, у ствари, на тај начин полако су је рушили — наводи Видаковић.

 

Да би држава опстала, сматра он, она мора имати свој ослонац развоја, а ослонац и окосница развоја су ентитети.

 

» Република Српска не може и не треба бити талац компликоване и неуређене Федерације БиХ, а проблем такве Федерације не решава се укидањем Републике Српске, већ поспремањем свог дворишта, уз уважавање комшијиног» — категоричан је потпредсједник СНСД-а.

 

Видаковић тренутну политичку ситуацију у БиХ оцјењује као забрињавајућу, јер је «евидентна озбиљна криза функционисања власти на нивоу БиХ».

 

Он је устврдио да већина у Парламентарној скупштини БиХ не постоји, Председништво БиХ не функционише, седнице се не одржавају, а решења за актуелну политичку кризу нема ни на видику.

 

» Овакву ситуацију у БиХ додатно компликују и нестабилности у региону, нарушени међудржавни односи, евидентно слаб утицај ЕУ, која са позабавила собом, тако да, кад узмемо у обзир све ово, решења ове кризе тешко се назиру» — закључује Видаковић изјаву Срни, дату поводом 25 година од почетка рата у БиХ.

 

 

 

РТРС

Тагови: ;