Дамаск сматра да Израел подржава терористичке групе у Сирији и намерава да одговори на сваку  врсту агресије из Израела, рекао је за РИА Новости сиријски амбасадор у Русији Ријад Хадад.

 

 

 

„У овом периоду Израел покушава да подржава терористичке групе које су на нашој територији. Чим Израел осети да  су терористичке групе ослабљене, он се одмах умеша да их подржи. Због тога, ми ћемо одговорити на сваку  врсту агресије од стране Израела, као што смо одговорили последњи пут оборивши један авион и оштетивши други. Ми ћемо исто то  урадити , ако се агресија понови“, изјавио је амбасадор.

 

 

Израелска војска је 17. марта саопштила да је извела неколико ваздушних напада на сиријску територију. Напади су били праћени лансирањем неколико противавионских ракета на израелске војне авионе који су летели преко територије Сирије.

 

Једна ракета наводно је пресрела израелски противракетни систем „Стрелу“. Међутим, сиријске власти тврде да су успешно обориле израелски авион недалеко од Дамаска.

 

Након инцидената, Израел је запретио да ће извршити нападе специјално за уништавање сиријске противваздушне батерије.

 

 

Израелско руководство је навело да су ваздушни напади усмерени на борбу против кријумчарења напредног оружја Хезболаху у Либану преко сиријске територије.

 

Израелски министар одбране Авигдор Либерман је обећао да ће «наставити да спречава снабдевање оружјем «Хезболаха» и запретио да  ће уништи сиријске ракетне батерије ако се поново отворе  ватру на авионе који су укључени у овај задатак».

 

 

Коментаришући ове изјаве, ОАР председник ал-Асад је истакао да је заштита граница земље је право и дужност Сиријаца, а политика државе не зависи од изјава  званичника из Министарства одбране Израела.

 

 

 

 

Тагови: ; ; ;