Због увредљивих изјава и коментара албанских званичника на рачун Македоније и њених грађана, амбасадор Албаније позван је на разговор у Министарство спољних послова Македоније, саопштило је македонско министарство.

 

 

На јучерашњем састанку са албанским амбасадором потенцирано је да су изјаве председника Владе и министра спољних послова Албаније о двонационалности и мењању уставног уређења Републике Македоније отворено мешање у унутрашње ствари Македоније, наводи се у саопштењу.

 

«Етикетирање Македонаца као Славомакедонаца је увредљиво и дискриминаторско према Македонцима и свим грађанима Републике Македоније», наводи се у саопштењу македонског министарства спољних послова.

 

 

Истиче се да су такве поруке озбиљна провокација за добросуседске односе Македоније и Албаније и да праве дугорочну штету односима у региону и подстичу екстремистичку реторику.

 

«Оно што је потребно региону је уједињавање око интеграције у ЕУ, мир и економски напредак. Зато апелујемо да се прекину провокације, да се поштује суверенитет и да се ради на плану добросуседства, за добробит свих у региону», наводи се у саопштењу Министарства спољних послова Македоније.

 

 

Бета/РТС

Тагови: ; ; ;