Притегла је Влада каиш социјали готово до задње рупе, али је зато, с друге стране, широке руке када су у питању издвајања за потребе чланства у војној алијанси, разне мировне мисије црногорске војске у оквиру УН, НАТО и ЕУ… Док падају износи накнада за мајке с троје и више деце, као и плате, уз бедне дечје додатке, војна машинерија ће пунити буџет црпећи средства из осиромашене државице. Савет за чланство у НАТО саопштио је да се ради о «јединој годишњој финансијској обавези Црне Горе» према том војном савезу — чланарини од 450.000 евра.

 

 

— То је 0,027 одсто од укупног заједничког годишњег НАТО буџета. Друга група су трошкови домаћег система одбране, које Црна Гора свакако мора да има. Садашњи комплетан буџет за одбрану Црне Горе је око 50 милиона евра, од чега је око пет милиона из сопствених прихода, што значи да је та чланарина од 450.000 апсолутно прихватљива и остварива — саопштили су из Савета.

 

 

Приходи «из сопствених извора» које Министарство одбране треба да оствари односи се, како пише у Закону о буџету, на продају наоружања и војне опреме, продају и издавање бивше војне имовине (непокретности) и пружање услуга, као и средства рефундације трошкова од стране НАТО. А шта Црна Гора може понудити на тендеру?

 

— Готово ништа — каже пензионисани пуковник Добрислав Бајовић Коме. — Рецимо, продати истрошена теренска возила ТАМ 150 и ТАМ 100, стара преко тридесет година? А углавном је већина средстава из осамдесетих прошлог века. Већи је проблем како расходовати та возила, као и средства везе, дотрајала наоружања, кад их ни на отпаду не желе видети. Погледајте интендантско складиште подно Требјесе у Никшићу, које годинама пропада. Чак ни кухињу немају коме продати!

 

 

Наш саговорник подсећа на изузетно тешку економску ситуацију у којој се Црна Гора налази.

 

— Све и да ове године продају то што намеравају и зараде пет милиона, шта ће бити идуће? Тада ће се сигурно наћи нови модалитети «прихода» преко можда неког новог кредитног задужења или повећања ПДВ. Влада ће «ударити» на смањење издатака за просвету, полицију, здравство — каже пуковник Бајовић.

 

 

И док се чека пријем у војну алијансу, поставља се питање може ли мала Црна Гора заиста војно да одговори циљевима тог моћног војног друштва? Без борбених авиона и тенкова, Црногорци имају свега 14 хеликоптера и 16 оклопних борбених возила. Уз то, још 73 артиљеријска оруђа у која се убраја цевна и ракетна артиљерија калибра већег од 100 мм, укључујући минобацаче од 120 мм.

 

 

ВОЈСКА

Црна Гора има око 2.000 војника. Ту су 288 официра, 832 подофицира, 591 војник по уговору и 239 радних места за цивиле — укупно 1.950 људи. У време обнове државне независности, после мајског референдума 2006. године, тај број је премашивао шест хиљада!

 

Аутор: В. КАДИЋ
Извор: Вечерње новости

Тагови: ;