Црна Гора обележила је 4. април, дан када је основан НАТО, а тим поводом се испред зграде Министарства одбране у Подгорици, поред црногорске државне, завијорила и застава овог савеза.

 

 

 

На данашњи дан 1949. министри спољних послова САД и 11 западноевропских држава у Вашингтону потписали су Северноатлантски споразум о формирању НАТО-a.

 

Министар одбране Црне Горе Предраг Бошковић рекао је да ће обележавање 4. априла постати традиција, као што је то обележавање Дана Војске Црне Горе.

 

«Реч је о датуму који ће постати део историје будућности Црне Горе, јер сведочи о томе да је наша земља по први пут мислила о себи, о својој будућности и безбедности својих грађана», казао је Бошковић.

 

 

Министар је нагласио да главни спољнополитички циљеви које је Црна Гора поставила након обнављања државности, евроатлантске интеграције и чланство у НАТО, достижу на најбољи начин.

 

«Што је најважније, Црној Гори обезбедили смо оно што вековима често није имала, а то су мир, стабилност и безбедност», рекао је Бошковић.

 

Подсетио је да Црна Гора, некада најнеразвијенија чланица бивше Југославије, само 26 година након распада бивше земље, чланством у Алијанси постаје део заједнице најразвијенијих земаља, не само са економског аспекта, већ првенствено са аспекта поштовања људских права, владавине права и свега онога што данашња савремена друштва чини просперитетним и напредним.

 

Јутрос је испред зграде Министарства одбране Црне Горе у Подгорици, поред црногорске, свечано подигнута застава НАТО-а, будући да је овогодишњи Дан Алијансе од посебног значаја, имајући у виду предстојеће чланство Црне Горе у НАТО и Самит у Бриселу, наводе из министарства.

 

Министар одбране и начелник Генералштаба Војске Црне Горе, генерал-потпуковник Љубиша Јокић прошли су кроз свечани шпалир припадника Почасне гарде Војске Црне Горе и поздравили две заставе у присуству чланова министровог и начелниковог кабинета.

 

 

Танјуг

Тагови: ;