Светска јеврејска организација за реституцију саопштила је данас да је у Србији покренут нови програм који ће обезбедити директна средства српским Јеврејима који су преживели Холокауст у Другом светском рату, а сада живе широм света.

 

 

Како је навела та организација, програм је омогућен након доношења закона прошле године који у Србији омогућава реституцију «јеврејске имовине одузете током Другог светског рата за коју се нису јавили наследници», преноси АП. У доношењу закона кључну улогу су имале Светска јеврејска организација за реституцију и Федерација јеврејских заједница у Србији.

 

Закон предвиђа да српска влада исплаћује по 950.000 евра годишње 25 година Федерацији јеврејских заједница. Током најмање првих десет година петина тог новца биће одвајана за директно исплату особама које су преживеле Холокауст, саопштила је Светска јеврејска организација.

 

«Ово је историјски корак како би се пружило саосећање и мера правде људима из Србије који су преживели Холокауст, више од 70 година након што су нацисти прогласили да је Србија очишћена од Јевреја», рекао је председник операција Светске јеврејске организације за реституцију Гидеон Тејлор за АП .

 

Он је поздравио спремност Србије да се бави питањем јеврејске имовине за коју се нису јавили наследници, позивајући и остале земље да следе тај пример.

 

Прве исплате управо почињу, програмом ће бити обухваћено 1.000 преживелих у 27 земаља широм света, укључујући и Србију.

 

Светска јеврејска организација за реституцију је у саопштењу навела да се преживели у Холокаусту могу пријавити за директне исплате до краја јула. У Србији данас живи око 3.000 Јевреја, наводи АП.

 

 

Тагови: