Директор владине Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић синоћ је оштро осудио уништавање и скрнављење поставке са фотографијама и именама жртава рата на КиМ.

 

«Нема политике која може оправдати овакав вандалски однос према нашим убијеним и несталим суграђанима, чије су породице вечерас поново повређене. Сигуран сам да ова срамота није право лице српске младости», истакао је Ђурић у поруци на Фејсбуку.

 

 

Он је додао да саосећа са породицама погинулих и несталих грађана Србије, који ничим нису заслужили овакав однос према њиховој патњи, болу и жртви коју су поднели за своју земљу.

 

Председник Удружења породица убијених и киднапованих на Косову и Метохији Симо Спасић  је такође осудио рушење «српског зида плача» испред парламента и најавио кривичну пријаву против починилаца.

 

Он је рекао да је добио информацију да су испред Скупштине Србије, где је постављен ‘српски зид плача’, неки хулигани поцепали фотографије киднапованих и убијених цивила, војника и полицајаца које су убили ОВК и НАТО-а и срушили конструкцију на којој је стајао цео «зид плача». То је, каже, несхватљиво и за сваку осуду, а породице жртава су дотучене тиме што се десило за «зидом плача».

 

Спасић је најавио да ће Удружење породица већ у уторак поднети кривичну пријаву против организатора «тешког кривичног дела» и затражити обештећење. Удружење ће, додаје, од полиције захтевати и да им открије организаторе тог хулиганског чина.

 

Спасић је изразио наду да ће уз помоћ државе поново поставити «зид плача» на истом месту, јер је то, према његовим речима, важно у борби да Унеско не прими лажну државу косово, али и због тога што траже од државе споменик српским жртвама.

 

«Да смо добили локацију за споменик српским жрвтама, ето шта би се десило са њим. И то у сред Београда, а не у Приштини и Тирани», закључио је Спасић.

 

 

Извор: Вечерње Новости

Тагови: ; ; ;