Инцидент у граду Хан Шејхун у провинцији Идлиб је део кампање против Дамаска, изјавио је заменик сталног представника Русије при УН Владимир Сафронков током седнице Савета безбедности о ситуацији у Идлибу.

 

 

„Интересовање према инциденту има наглашене идеолошке обрисе. Оно је очигледан део кампање усмерене против Дамаска“, рекао је Сафроников.

 

Осим тога, он је навео да се Русије залаже за извођење пуне и објективне истраге инцидента. Сафроников је подсетио на изјаву генералног секретара УН са позивом да се истражи инцидент.

 

„Он је позвао да се утврди шта се заиста десило у Хан Шејхуну. Ми овакву позицију у потпуности подржавамо. Време је да се стане на пут лошој пракси истраге на даљину на основу информација које неки узимају, између осталих мисија за утврђивање чињеница, са интернета и преко анкета суседних земаља са Сиријом. Ове информације се не могу доказати“, рекао је Сафроников.

 

Заменик сталног представника Сирије при УН Монзер Монзер током седнице о ситуацији у Идлибу изјавио је да сиријске владине снаге немају хемијско оружје, јер су оптужбе о његовој примени у граду Хан Шејхун у провинцији Идлиб неосноване.

 

Према његовим речима, у овом тренутку Сирија је мета двоструког напада — са стране колега из СБ УН и наоружаних милитаната.

 

Председник САД Доналд Трамп назвао је инцидент у Идлибу „ужасним догађајем“.

 

 

СПУТНИК

Тагови: ;