Водећи кандидати на изборима за Председника Француске су изнели потпуно супротно виђење економске политике током кључне ТВ-дебате. Телевизијска дебата се фокусирала на три теме: на отварање нових радних места, заштити народа Француске и социјални модел. Наступило је свих 11 кандидата у трци.

 

 

Анкете показују да су водећи кандидати независни центриста Емануел Макрон и председница десничарског Националног фронта Марин Ле Пен.

 

На питање како ће да отворе нова радна места, док је стопа незапослености већ годинама око 10%, Ле Пенова и Макрон су се залагали за дијаметрално супротну економску политику. Макрон преферира слободно тржиште и проевропске ставове, а Ле Пенова подржава паметни протекционизам.

 

Макрон жели да смањи порезе на пословање, да попусти строге француске прописе о раду и да појача преговоре синдиката и послодаваца да би помогао отварање нових радних места. Ле Пенова жели да Француска изађе из ЕУ и предложила је порез на предузећа која запошљавају стране раднике.

 

„Без паметног протекционизма, гледаћемо како радна места пропадају једно за другим», рекла је она, додајући да јој је приоритет да смањи порез за мала и средња предузећа.

 

Ле Пенова је неколико пута напала Марона, али јој он није остао дужан.

 

„Како се представљате као нов кандидат, када имате 50 година старе идеје», рекла је она бившем Министру привреде.

 

„Госпођо Ле Пен, жао ми је што вам то кажем, али ви користите лажи које смо 40 година слушали од вашег оца», узвратио је Макрон.

 

Први круг гласања за Председника Француске је 23 априла. Два првопласирана кандидата ће ићи у други круг избора 7 маја, преноси Бета.

 

Ката

 

 

 

 

Тагови: ; ; ;