Пише Владимир Корнилов

 

Најтиражнији холандски лист De Telegraaf је закључио да је експлозију у метроу у Петрограду можда организовала Федерална служба брзбедности! У великом чланку Петра Ватердринкера, који живи у Русији, пише да и сами Руси шпекулишу о мотивима организатора терористичког напада у Петрограду.

 

У чланку пише да се у Русији помињу само две могуће верзије: ИГИЛ или ФСБ! Ко су ови тајанствени Руси који шпекулишу на тај начин? Ватердринкер описује разговор са неким «оцем Павлом», који је рекао Холанђанину да је експлозија казна од Бога јер се људи слабо моле. Остаје нејасно зашто онда лист тврди да су у оптицају само две верзије, када су изнели и трећу верзију «оца Павла» да се Руси слабо моле. Али се некако De Telegraaf устручава да изнесе атеистичкој Холандији трећу верзију као релевантну.

 

 

Новинар тврди да му је тај отац Павле рекао да Кремљ жели да људи живе у страху, јер је уплашеним људима лакше управљати. Невероватно је како је отац Павле готово дословно поновио речи Ватердринкера, које је изговорио пре неколико дана на предавању на тему Русије, у Холандији! Тај отац је очигледно упознат са радом Холанђанина?

 

Према чланку, неки незадовољни човек је одмах напао оца Павла и викао: «Шта причате господине? Да ли хоћете да кажете да је Кремљ сам организовао напад? Ви знате да можете бити ухапшени за клевету?». И, током ове претње је свештеник, престрављен на смрт, нагло нестао! Можете ли да замислите овако ужасну ситуацију коју на улицама Русије посматра холандски новинар и затим причу преноси холандским читаоцима?

 

Ватердринкер се са задовољством држи ове верзије и почиње и сам да верује да се баш так догодило. А замисли шта би се догодило да руски медији устврде да је терористички напад у Лондону извео МИ6 да би скренуо пажњу са Brexit, а да је убиство људи у Ници организовала општина Марсеј да би уништила конкуренте? И при том се позвати на «ауторитативни извор», неког од клошара испод париског моста! Замислите то огорчење у Европи!

 

И ко, питам вас, шири Fake News и због чега?!

 

Ката

 

 

 

 

Тагови: ; ; ; ; ; ;