Пише Владимир Ардаев

 

Мађари последњих дана на своје кућну адресу добијају анкетне упитнике са насловом „Зауставимо Брисел“. Власт Виктора Орбана преко њих жели да провери како се грађани односе према политици ЕУ која, по њеној процени, угрожава независност Мађарске. Та анкета је део друштвене кампање „Консултовање народа — 2017“.

 

 

Сам упитник садржи шест питања која се тичу миграционе и економске политике Брисела, укључујући квоте за расподелу миграната по државама чланицама ЕУ. Постоје и питања која се тичу пореза и НВОја.

 

Старт кампање се временски поклопио са протестом у Будимпешти на који је изашло неколико хиљада људи који желе да заштите Централноевропски универзитет (CEU) који припада фонду Џорџа Сороша Отворено друштво. Та установа биће затворена ако мађарски Парламент прихвати промене у закону о образовању које су му предложене.

 

У октобру прошле године је у Мађарској одржан референдум на коме је тражен одговор да ли су њени грађани спремни да дозволе ЕУ да досељава у земљу странце без претходног одобрења Парламента у Будимпешти. Међутим, тај плебисцит није успео јер је гласало само 40% бирача. Ништа није вредело што је 98% изашлих рекло „не“ таквим овлашћењима Брисела.

 

Орбан се не либи да мигранте назива „непријатељском армијом“ која је претња стабилности мађарске државе. Анкетирањем које је пред стартом он жели да себи обезбеди подршку јавности у свом супротстављању миграционим иницијативама западноевропских суседа.

 

У анкети „Зауставимо Брисел“ постоји и питање да ли одобравају деловање страних НВО које се мешају у унутрашњу политику Мађарске?

 

Јавна је тајна у Мађарској да се то питање односи на НВО које финансира Сорошево Отворено друштво. Сам Сорош је, као што се зна, рођен у Мађарској, а Орбанов Фидес је крајем 80их година имао подршку Отвореног друштва. И Орбан је био његов стипендиста. Међутим, Орбан је током последњих седам година радикално изменио властити однос према милијардеру и његовом деловању. Он сада Сороша назива, заједно са политиком ЕУ, претњом независности своје земље.

 

У Мађаској постоји 60 НВО које финансира Сорош. Државни органи оптужују већину тих НВО да помажу нелегалним мигрантима да улазе у земљу и да добију статус избеглица. Орбанова власт је у јануару објавила да има намеру да из земље истера све НВО иза којих стоји Џорџ Сорош. Он је 10 фебруара оценио да су Сорош и ЕУ напали Мађарску и да имају намеру да је преплаве мигрантима. Још је упозорио сународнике да структуре које добијају новац од Отвореног друштва покушавају да потајно утичу на државну политику.

 

Зато се на удару нашао и CEU, иако се сматра једним од најбољих у земљи. Сорош га је основао пре 26 година. Орбан, управо због CEU, настоји да пооштри захтеве према универзитетима и факултетима чија је основна акредитација изван ЕУ. Ако прођу законске измене које је предложио, за отварање страних школа и факултета у Мађарској ће бити потребни међународни споразуми закључени на нивоу Влада.

 

CEU је акредитован и у САД. Они који га заврше добијају две дипломе — мађарску и америчку. Тренутно на том универзитету студира 1800 студената из 117 земаља.

 

На страну Сорошевог универзитета су стали амбасада САД у Будимпешти, Стејт департман, Мађарска академија наука, 15 нобеловаца и више од 100 америчких научника.

 

Ката

 

 

 

 

 

Извор fakti.rs

Тагови: ; ; ;