Врховна Рада Украјине је усвојила Закон «О рехабилитацији жртава политичке репресије», којом је усвојила допуне пензија за ветеране Организације украјинских националиста — Украјинске устаничке војске. Ова организација је пре и за време Другог светског рата блиско сарађивала са тајном полицијом нацистичке Немачке и борила се против Совјетског Савеза.

 

 

Текст закона је представио депутат Јуриј Шухевич, син команданта УПА Романа Шухевича. Он је позвао на подршку жртвама тоталитарног бољшевичког режима — борцима за независност Украјине и тражио да се уведе додатак од 25% на пензију за бандеровце који су били у затвору, а 12,5% за оне који су били у изгнанству.

 

«Нема више много људи који су се суочили са смрћу зарад независности наше земље и који су деценијама били у затвору због тога. Ја знам те људе. Остало их је мало. Морамо учинити све што је могуће да ти људи осете бригу наше земљу, посебно финансијску. Ми смо дужни да се захвалимо овим људима», сложио се депутат Игор Гуз из странке Арсенија Јацењука, а преноси ПолитНавигатор.

 

«Позивам све да подрже закон. То је закон о правди, о историјском памћењу, о поштовању људи који су се достојанствено борили за будућност Украјине која заузима своје место у европској породици народа. Хајде да испоштујемо те дивне људи», рекао је Иван Кириленко из странке Јулије Тимошенко.

 

«Овај закон исправља историјску правду и поништава око 70 година совјетске окупације која је убила нашу националну свест», рекао је депутат Андреј Лозовој из партије Олега Лашка.

 

«У сали има много људи чије су породице трпеле репресију. Моја породица је депортована у Сибир где је мој отац живео скоро десет година», позвао је на гласање Андреј Парубиј.

 

Закон је усвојен са 258 гласова ЗА.

 

Ни један од депутата који представљају «опозициони блок» се није усудио да било шта каже против рехабилитације бандероваца.

 

Ката

 

 

 

 

Тагови: ; ; ;