Мосkва сматра да је иницијатива за формирање оружаних снага «Kосова» неодговорна са тачке гледишта безбедности у региону и супротна постојећим договорима и резолуцији 1244, изјавила је портпарол Министарства спољних послова РФ Марија Захарова.

 

 

„Осврнули смо се на речи америчког амбасадора у Приштини Грега Делавија о подршци Вашингтона иницијативи за формирање оружаних снага самопроглашене “Републике Kосово”, уз услов да се то деси кроз усвајање амандмана на «косовски Устав»”, рекла је она.

 

„Сматрамо да питање у потпуности лежи у другој равни. Kључно је то што су ове акције саме по себи кршење међународног права, јер су у супротности са резолуцијом Савета безбедности УН 1244, која предвиђа војно присуство у покрајини искључиво на основу мандата СБ, односно ЕУЛЕКС и KФОР, које највише чине земље-чланице НАТО”, додала је она, додајући да је овакав корак потпуно неодговоран са тачке гледишта безбедности у региону и на европском континенту у целини.

 

„Појава нове војне компоненте на Балкану као што су ’Оружане снаге Kосова‘ била би у супротности са Фирентинским споразумом (члан 4, Анекса АБ Дејтонског споразума за Босну и Херцеговину, који се налази у оквиру усвојене резолуције СБ УН 1031), која треба да подржава регионалну стабилност уз помоћ ОЕБС, јер би се на територији једне од учесница Фирентинског споразума — Србије — појавила војна структура која није под контролом земље, преноси Танјуг.

 

Ката

 

 

 

Тагови: ; ; ; ; ;