Председник Чешке Милош Земан изјавио је да се ЕУ сигурно неће распасти до Брегзита, али да јој прети пропаст ако настави да ради то што ради последњих година.

 

 

«ЕУ ће према мом мишљењу издржати од 2020. године. Три године су сувише кратко време да се распадне. Али ако настави да ради то што ради последњих година, наравно да јој прети пропаст. А почетак те пропасти је био Брегзит. Одлазак Велике Британије из ЕУ», казао је Земан у месту Слани током обиласка централне Чешке.

 

Чешки председник оценио је да ће у даљем току европске интеграције Чешка прећи на евро и ући у зону дубље интеграције, једино за сада није јасно када.

«Евро ће бити. Али нико од нас не зна када. Обећавали су га још пре 10 година. Људи мисле да ће нам с уласком у еврозону пасти животни стандард, други да ће порасти. Ни једна ни друга група нису у праву. Евро је нешто као топломер. Када промените топломер, температура се неће променити, биће само изражена различитим бројем степена», рекао је Земан.

Чешки председник је осврћући се на транзицију Чешке изјавио да су «плишана револиција» 1989. године и ненасилно обарање комунистичког режима били корисна револуција и да се никада не би мењао и враћао у стари режим.

«Нисмо знали шта хоћемо ;1990. године и целих 27 година учимо шта је то што хоћемо. Хвала богу што нема бодљикаве жице на границама, цензуре, да постоји могућност да се слободно путује. На жалост, родили су нам се и преваранти. То нисмо очекивали да ће доћи са слободом и демократијом. Привредне мафије», казао је Земан.

Тагови: ; ;