Од уредника:

 

 

Данас је у мом граду дошло до експлозије. На велику срећу, нико није погинуо, једини повређени је жив али ипак, током целог свог новинарског рада никад нисам тако писала о Ростову.. да, никад нисам писала. Последњи терористички напад (ако не рачунамо наш авион који је оборен изнад Египта) десио се у децембру 2013. године, пре, скор три и по године у Волгограду. У Москви се последњи терористички напад догодио пре седам година. На терористичке претње се почело заборављати у многим градовима, пре свега захваљујући акцијама руских служби које су спречиле 46 терористичких напада – практично за само недељу дана!

 

А током последњих недељу дана имамо вести: напад на касарну Руске гарде у Чеченији, затим страшна експлозија у петербуршком метроу, напад на пункт Руске гарде у Астрахани, експлозија импровизоване направе у Ростову на Дону, деактивација експлозива у стану у Санкт Петербургу, и на истом месту откривање гранате са осигурачем. Извештаји су скоро ратни, а за народ који се, за разлику од Европе одвикао од тероризма, застрашујући.

 

Истовремено, у медијима људска трагедија постаје предмет шпекулација. Западни медији говоре о наводној улози руских служби у крвавим убиствима сопствених грађана. Руски либерални медији, до тога нису дошли, али говоре да «режим» користи терористичке нападе како би поошрио правила организовања масовних догађаја и спречио окупљање опозиције.

 

У вези с тим ауторитативни портал «Взгляд» објавио је занимљив чланак о томе како се повезују ови догађаји са друштвеним активностима у Русији.

 

«Службе безбедности раде свој посао. Тихо као што је и очекивано спречавају терористичке нападе, откривају потенцијалне и стварне терористе. Али сваки терористички напад постаје повод за политичке игре и то не из Кремља»- описује догађаје «Взгляд».

 

«Путину, да би га мрзели његови непријатељи није потребно пооштравање законодавства», уверен је аутор, а као доказ наводи просту чињеницу да Путина подржава 86% бирача. Убијати сопствене цивиле да би се спречило окупљање 7 хиљада присталица Навалног у Москви од 10 милиона људи не пада на памет било којој разумној особи.

 

Осим тога, већ овог викенда ће се у многим руским градовима одржати митинзи против терора и у знак сећања на погинуле у Санкт Петербургу. На митинзима ће моћи да говоре не само представници власти, него и опозиције и шоу бизниса, као и многих других сфера што је видљиво из самог списка учесника нпр. у Москви.

 

Путин нема потребу за «цивилним замрзавањем» као што то желе да представе његови опоненти. Он се ослања на неравнодушни део руског друштва, кроз друштвене структуре попут «Народног фронта» које контролишу корупцију власти и државних органа, анализирају руски медији.

 

Очекујемо да ће речи «корупција» и «тероризам» по којима, што је и очигледно, не би требало да буде противуречности, ми видети и чуди још неколико пута током, изборне у Русији, године. Са овим ставом се слажу многи аналитичари.

 

«Али не, овим ће се бавити Владимир Путин због тога што њега интересује борба против корупције и тероризма. А не борба за власт ради власти», сумира «Взгляд».

 

 

Оксана Сазонова, уредник NewsFront Србија, Ростов на Дону

 

 

Тагови: ; ; ;