Студенти у све већем броју градова Србије већ трећи дан узастопно излазе на „Протесте против диктатуре“. Шта је стварно „погонско гориво“ ових формално студентских протеста? Иако се упорно тврди да је до протеста дошло спонтано — да ли је то баш тако?

 

 

Душан Јањић

 

Тешко је рећи ко је иза овога јер Фејсбук профил могу да направе и обавештајне службе и неформалне групе и слободни грађани. У овом моменту је тешко рећи и да ли је ово почетак протеста или је тестирање расположења за протест. Начелно говорећи, тестирање незадовољних резултатима може да ради и сам режим.

 

Симптоматично ми је и чудно да је овако мали број приговора и оволико ћутање учесника у изборима — без обзира да ли оспоравају Вучићеву победу или не. Ту постоје само два објашњења: или су у потпуном шоку или су изабрали тактику да сачекају па да крену у протесте.

 

Да су ово озбиљни политички протести, прво бисмо имали приговоре адвоката, изјашњавање кандидата и неки спорни моменат у целој кампањи. За разлику од тога, ова кампања је толико била менаџерисана (и власт и опозиција) да је просто неприродна.

 

Опозиција је више дистрибуирала Вучићеве спотове него власт! Па онда пројекат Прелетачевић (за који се надам да је пројекат, а не феномен, јер би то значило да је Србија јако болесна). То све говори да је реч о озбиљном инжењерингу и безбедносном и маркетиншком.

 

Запад је био здушно за то да се Вучић изабере као компромисно решење Москве, Вашингтона и Брисела. Сви су говорили да он нема много времена и да ће морати да „испоручује” оно што је обећао. Могуће је зато да га сад неко тестира за испоручивање. А могуће је да се испробава да ли има простора за ново организовање на политичкој сцени Србије.

 

У сваком случају, просто је немогуће да БИА не зна ко стоји иза овога.

 

Видите, оног часа кад смо отворили сајтове за прес-кампању (за изборе) први који су се јавили били су сајтови под контролом обавештајне службе, без обзира да ли вам је провајдер у Немачкој или Швајцарској… Дакле, не могу да немају сазнања ко ли је иза овога.

 

Али, када они ћуте — да ћутимо и ми.

 

Ката

 

 

 

 

Извор fakti.rs

Тагови: ; ; ;