Руско Министарство правосуђа је Јеховине сведоке ставило на листу екстремних група због тога што та група крши руске законе против екстремизма, а њихови памфлети подстичу мржњу против других група. У Русији је, на захтев Владе, у Врховном суду Руске Федерације одржано прво рочиште поводом захтева да се забране Јеховини сведоци у тој земљи.

 

 

Представник Јеховиних сведока Јарослав Сивулски је дао изјаву за BBC да њихов покрет нема везе са екстремизмом и пожалио се да ниже судске инстанце нису уопште уважиле њихове аргументе. Јеховини сведоци су покренули противтужбу против Министарства и позвали су Врховни суд да прогласи чланове заједнице жртвама политичке репресије.

 

Повод за тужбу против ове секте је памфлет Јеховиних сведока у коме је цитиран Лав Николајевич Толстој. Ради се о опису доктрине Руске православне цркве као празноверју и чаробњаштву.

 

У Русији живи око 175 000 Јеховиних сведока. Били су забрањени до 1991 године. Поново су се нашли на удару 2004 када је једна конгрегација забрањена због регрутовања деце и спречавања верника у примању лекарске помоћи, преноси Телеграф.

 

Ката

 

 

 

 

Тагови: ; ; ; ;