Заменик министра спољних послова Русије Генадиј Гатилов је изјавио да идеја о бацању кривице на Дамаск за наводни напад хемијским оружјем у сиријској покрајини Идлиб није добила широку подршку на конференцији у Бриселу и упозорио је да се инциденти злоупотребљавају како би се осујетили међусиријски мировни преговори.

 

 

„Што се тиче ове конференције, наравно, неки су покушали да је преусмере како би се пажња фокусирала на инцидент који се догодио. Морам да кажем да то нису успели да постигну“, рекао је Гатилов руским новинарима и додао да су само неки покушали да окриве сиријске власти за наводну употребу хемијског оружја.

 

„Све може да утиче на разговоре, али не бисмо желели да такве инциденте противници преговарачког процеса искористе како би га осујетили“, рекао је Гатилов.

 

Савет безбедности УН одржао је јуче хитан састанак на коме је разматран наводни хемијски напад у сиријској провинцији Идлиб. Велика Британија, Француска и САД су Савету безбедности УН поднеле нацрт резолуције у коме се тврди да је наводни хемијски напад 4 априла у Идлибу извршила сиријска војска. Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова је рекла да Москва категорички одбацује нацрт те резолуције.

 

Национална коалиција опозиционих и револуционарних снага Сирије саопштила је у уторак да је у нападу хемијским оружјем на град Хан Шејхун у провинцији Идлибу погинуло 80, а рањено 200 особа. Опозиција је за напад окривила владине снаге. Команда сиријске војске одлучно је одбацила оптужбе и за напад је окривила екстремисте и њихове финансијере.

 

Ката

 

 

 

 

 

Извор Спутњик

Тагови: ; ; ;