На дан када су пре 76 година авиони Трећег рајха теписима разорних бомби засули Београд, одата је почаст витезовима неба-храбрим пилотима који су  узлетели да се супроставе далеко надмоћнијем непријатељу. Одлетели су у смрт. Одлетели у легенду.

фото : Лола Ђорђевић

Комеморативним свечаностима и полагањем венаца  на спомен обележју  полотима браниоцима Београда априла 1941, обележена је 76 годишњица од  6 априлског бомбардовања Београда

фото : Лола Ђорђевић

У име Владе Републике Србије венац је положио државни секретар у Министарству одбране Ненад Нерић, у пратњи команданта Команде за обуку генерал-потпуковника Ђокице Петровића и заменика команданта Здружене оперативне команде Генералштаба Војске Србије генерал-мајора Славољуба Јанићијевића.

фото : Лола Ђорђевић

Уз почастан строј припадника Гарде Војске Србије, венце су такође положили и делагација Рв и ПВО Војске Србије, представници града Бограда, удружење ветерана 63 падобранске бригаде као и представници удружења за неговање традиције ослободилачких ратова Србије.

Пре 76 година, шестог априла, у 6:30 ујутру, без објаве рата, силе Трећег рајха су напале Краљевину Југославију.

Њихове ваздушне снаге су бомбардовале Београд користећи 234 бомбардера и 120 ловаца (укупно 484 авиона 6. и 7. априла).

Авиони су полетели из Беча, Граца и Арада. Град је бомбардован у четири налета 6. априла, и поново 7, 11. и 12. априла 1941. Употребљено је око 440 тона запаљивих бомби.

фото : Лола Ђорђевић

 

Београд је од напада из ваздуха бранио елитни Шести ловачки пук и јединице противваздушне одбране Ваздушне зоне Београд.

Не зна се тачан број авиона које су оборили југословенски пилоти, али се из разних извора овај број процењује на 42 до 48.

Лола Ђорђевић

Тагови: ; ; ;