Русија сматра неприхватљивим нацрт резолуције УН који су представиле САД, Француска и Велика Британија о осуди напада у Сирији за који се претпоставља да је спроведен хемијским оружјем, саопштило је данас руско Министарство спољних послова.

 

 

„Текст који је представљен категорички је неприхватљив“, рекла је портпарол Министарства Марија Захарова и додала да се тексту унапред одређује кривац.

 

„Москва сматра да је нацрт резолуције који су предложиле САД, Француска и Велика Британија фалсификат сличан епрувети коју је ондашњи државни секретар САД Колин Пауел показивао 2003 у Савету безбедности УН, тврдећи да је у њој узорак бојног отрова Садама Хусеина, а показало се да Ирак није имао хемијско оружје“, рекла је Захарова.

 

„Ваши представници ће у Савет безбедности УН донети потпуно фалсификовани документ. Тај документ је у потпуности заснован на фалсификованим информацијама. Тај документ је ,Колин Пауел број 2’. Поручујем западној јавности: биће вас срамота због овога што ваше власти раде у Савету безбедности. Зауставите своје представнике!“, поручила је Захарова Вашингтону, Паризу и Лондону.

 

Три западне земље и њихови савезници затражиће у Савету безбедности брзу и потпуну истрагу о нападу у Хан-Шејхуну, граду у сиријској провинцији Идлиб, у коме су наводно погинула 72 цивила, међу којима је 20 деце.

 

Русија је и данас поновила да подржава војне операције сиријских власти, дан после напада за који се сумња да је спроведен хемијским оружјем. Русија тај напад приписује побуњеницима, док су западне земље оптужиле власт за тај напад.

 

Ката

 

 

 

 

Тагови: ; ; ;