Европски парламент разматраће Резолуцију о Србији на пленарном заседању, које се од 15. до 18. маја одржава у Стразбуру, сазнаје «Танјуг».

 

 

Европски посланици прво ће расправљати о извештају који је крајем фебруара, на предлог текста известиоца Дејвида Макалистера, усвојио Спољнополитички одбор ЕП.

 

Дан касније, највероватније 18. маја, очекује се и изгласавање Резолуције о Србији у ЕП.

 

Известилац ЕП за Србију Дејвид Макалистер почетком године предложио је нацрт текста о напетку Србије током 2016. године, на који су посланици Спољнополитичког одбора поднели рекордних 325 амандмана.

 

Велики број парламентараца тражио је напредак у преговорима о приступању Србије ЕУ и отварање технички припремељених поглавља.

 

Највећи број интервенција посланици Спољноплитичког одбора Европског параламента уложили су на делове извештаја који се односе на нормализацију односа Београда и Приштине, стање у области правосуђа, медија и борбе против корупције у Србији, као и на односе Србије са Русијом.

 

Готово једна трећина амандмана дошла је од хрватских заступника у ЕП који су се углавном фокусирали на заштиту права мањина у Србији.

 

После дебате крајем фебруара, Спољнополитички одбор ЕП усвојио је текст извештаја који ће се у мају наћи пред ЕП као предлог Резолуције.

 

Предлог текста Резолуције Европског парламенета о Србији указује на напредак који је земља постигла у области економских реформи, сарадње у региону и преговора о чланству у ЕУ.

 

Закључује се да се Србија налази на правом путу приближавања ЕУ.

 

Поред почетне оцене да је земља у 2016. години отварањем поглавља 23 и 24, која се односе на владавину права, покренула ”кључна поглавља у приближžавању ЕУ”, у тексту нацрта Резолуције позива се и на отварање ”додатних поглавља која су технички спремна”.

 

Истовремено, од Србије се тражи веће залагање у областима борбе против корупције, промоције независног судства, зашšтите слободе медија и мањинских прва и наставак нормализације односа са Косовом.

 

И у овогодишњој резолуцији ЕП тражи од Србије да усклади своју спољну политику са политиком ЕУ, укључујући и односе са Русијом.

 

 

 

Тагови: ; ; ;