Ката Буцик за NewsFront Србија

 

У задње време је веома популарно отварати ресторане или кафиће у чијем ће имену бити неки топоним везан за ову велику, братску земљу.. Али, сваки становник српске престонице зна да у граду одавно постоје, већ увелико култна места, која су добила имена која нас воде у далеку Русију.

 

KGB Caffe у септембру ове године навршава осамнаест година постојања. Отвориле су га сестре Кецић, које су четири године водиле ово шармантно место, Београђанима познато по сјајним живим журкама на којим се окупља опуштено друштво. Сви се одавно познају, гости су другари са конобарима, а конобари се понашају као добри домаћини којима су гости свратили у лепи, ушушкани дом.

 

 

Ипак, малобројни су они који у ентеријеру испуњеном сликама совјетске Русије, при помену овог кафеа прво не помисле на чувени Комитет државне безбедности СССР. А ипак, ова чувена скраћеница носи у свом имену сасвим безопасан назив.. Клуб грађана Београда.. Одавно су људи на тај податак заборавили и верујем да је мало коме и стало до оригиналног имена када погледа лого на прочељу овог култног београдског места, које је одавно незаобилазно стециште младих који посете главни град Србије.

 

 

„Овде је одлична услуга и аутентична атмосфера“, каже Александер Иванов из Софије.

 

 

Ипак, 3 априла 2015 године, се власница клуба опростила од овог лепог места.

 

 

„Драги пријатељи, синоћ је била предивна журка, која је означила крај рада КГБ. Хвала свима коју су све ове године били ту и допринели да КБГ буде то што је био. Било ми је задовољство дружити се са Вама. Хвала Вам још једном“.

 

 

И када су сви помислили да је то крај једне ере, три момка су одлучила да крај не мора да значи дефинитиван крај. Удахнули су овом јединственом престоничком кафеу нови живот и, захваљујући њима, KGB Caffe ове године у септембру слави пунолетство.

 

 

„Пријатељства у кафанама могу бити прилично површна али ово је полу кафана полу дневна соба. И то промени доста ствари. Када крене сезона пролећа, комшије ми доносе цвеће, знају да немам кола па су увек ту за шта год треба, брину заиста. Имала сам и комшије који су за време реновирања купатила користили ово наше купатило. Дођу ујутру у 9 са четкицама за зубе и осталим потребштинама, попију кафу и на купање“, описала је овај необичан кафе Јелене Кецић, којој је КГБ пуне четири године био други дом.

 

 

Бар Молотов се налази у сенци Храма Светог Саве, ушушкан у Браничевској улици на носталгијом испуњеном Неимару. То је место за љубитеље вина и кофеинске зависнике. Необично подсећа на француске бистрое из тридесетих година прошлог века, а подрум дочарава доба из Другог светског рата и штабове тајних организација.

 

 

На данашњи дан је рођен Рус по коме је име добио чувени коктел

 

 

Зидови овог кафеа су украшени урамљеним «молотовљевим коктелима» начињеним од флаша скупих жестоких пића. На самом улазу нас дочекује лик чувеног Вјачеслава Михајловича Скрјабина Молотова у поп арт стилу. Руски великан и низ слика из совјетске ере нас враћају у неко давно прохујало време у коме је свет био потпуно другачији и, за данашње генерације које воле да попију одличну кафу на овом небичном месту, потпуно незамислив.

 

 

И још један куриозитет. Уколико се задесите понедељком у близини Храма, неизоставно свратите у Молотов на «Crazy monday», вече када се окупљају пријатељи и када се на менију налази пиће које није у свакодневној употреби.

 

 

 

Када је реч о везама Русије и Србије у свету хотелијерства, немогуће је заобићи најлепши хотел у Београду, Хотел Москву. Некадашња Палата Росија се налази на углу Теразија и Балканске улице. Зграду су пројектовали архитекта Јован Илкић и група архитеката из Санкт Петербурга, а градња палате је отпочела у пролеће 1905 године. Свечано ју је на православну нову годину 14 јануара 1908 године, уз дворски оркестар, отворио краљ Петар I Карађорђевић. У Палати Росија је био смештен хотел, кафана, ресторан, станови за ренту и канцеларије београдске филијале осигуравајућег друштва Росија.

 

 

Реновирање хотела је завршено 2013 године и данас, у новом руху, дочекује госте уз виртуоза на клавиру, предивну атмосферу, надалеко чувени Москва шнит и одличну кафу, уз обавезан ратлук.

 

 

 

У Рузвелтовој је своје место нашао KGB.E-SPORTS, већ увелико познат Internet Cafe у коме влада опуштена атмосвера у којој изгубите појам о времену. Ово место посећују млади који пристигну у Београд са свих страна света и, боравећи у главном граду Србије, виртуелно обилазе свет уз пиће и осмех љубазног особља. Овај кафе је основан 27 марта 2003 године и до дана данашњег ради под девизом «Живи у свом свету, играј се у нашем«.

 

 

Ако свратите до Вуковог споменика, налетећете на KGB Gaming Cafe, који је још један доказ да је чувени руски комитет јако популаран у Србији. Или, како би рекао Раде Станишић, седети овде је апсолутни бег од суморне реалности.

 

Кафана Руски цар се налази у Београду, на углу улица Кнеза Михајла и Обилићевог венца и данас има статус споменика културе. Сама зграда је саграђена између 1922 и 1926 године по идејном пројекту архитекте Петра Поповића и уз сарадњу Драгише Брашована. Име је добио у част владара Александра II Николајевича Романова.

 

 

Руско царско чудо..Цар Николај II Александрович Романов..

 

Готово од оснивања, на овом месту се окупљала престоничка елита и угледни гости из иностранства. У међуратном периоду је ова кафана имала изглед отменог београдског локала у коме се окупљала интелектуална елита. И пре и после Првог светског рата су се овде одржавале седнице српских инжењера и архитеката.

 

 

После Другог светског рата је „Руски цар“ „развлашћен” и 1960 је на том месту отворен је експрес ресторан „Загреб”. Гости су се сами служили, а луксузни намештај и есцајг су заменили пластични послужавници на линији. 90их година је ресторан поново добио старо име и враћен му је стари сјај места на коме је било част бити виђен. Данас је „Цар“ уступио место пицерији «Vapijano”, али је сва прилика да ће се, након судске пресуде, вратити тамо где припада..у срца Београђана.

 

У српској престоници, на Новом Београду код старог «Меркатора», отворен је ресторан Крим, који су због имена Срби већ прозвали руским рестораном. Ресторан је добио назив «Крим» из емоционалног и практичног разлога. Сви сувласници су велики део живота провели на овом руском полуострву.

 

 

Како се одморити на Криму а не мрднути из Београда

 

«Србе Крим асоцира на Космет и представља за њих наду», рекао је сувласник Душан Филиповић.

 

У срцу Новог Сада, у Пашићевој, је донедавно постојао бифе Путин, на чијој белој фасади је доминирала табла са ликом Владимира Путина и бојама руске заставе. Ту је служена углавном вотка и пуштана је руска музика, а прослављан је и рођендан Председеника Путина. «Путин» је недавно напустио строги центар града, али власник Радивоје Миљанић каже да је то само привремено.

 

 

Владимир Путин..тајна за тајне службе

 

«Путин није затворен, само је затворен тај простор. Путин је сада у мировању јер припремамо другу локацију», каже он и додаје да је бифеу дао име по руском лидеру због велике љубави према Русији и према њеном Председнику који се појавио у задњи час и који је једини државник који сме да се одупре америчком и европском хегемонизму .

 

Целу причу заокружује Путин кафе — Putin kafe, који је у улици Светозара Марковића у Крагујевцу отворила група људи, пријатеља из детињства, који су одувек велики русофили, рекао је један од власника кафеа за NewsFront Србија.

 

 

Фоторепортажа из новоотвореног кафе бара «Путин» у Крагујевцу

 

„Морамо да одемо тамо на шољу чаја“, коментар је једног од Руса који су одушевљени идејом да у срцу Шумадије могу да уживају у чарима своје Родине на српски начин.

 

 

Ката

 

 

 

 

Тагови: ; ; ;