Током ноћи 7 априла су САД бомбардовале сиријску армију, користећи као изговор ситуацију са химинитарним инцидентом у провинцији Идлиб. Не потрудивши се да сазнају детаље инцидента, САД су демонстрирале силу према војсци земље која се бори против међународног тероризма.

 

 

Ово није први пут да САД на тај начин изведу један суманут напад који само погоршава постојеће проблеме у свету и представља претњу за међународну безбедност. Само присуство војних трупа САД и других земаља у Сирији, без сагласности Владе и одлуке Савета безбедности УН, је ноторно, експлицитно и неоправдано кршење међународног права. Ако су раније то представљали као борбу против тероризма, сада је јасно да је реч о јасном чину агресије против суверене Сирије. Америчке акције које су ноћас предузете су додатно разрушиле руско-америчке односе.
Више пута смо изразили спремност да сарађујемо у вези већине горућих питања данашњице, међу којима је на првом месту борба против међународног тероризма. Али, никада нећемо прихватити незаконита дејства против легитимних сиријских власти, које се неумољиве боре против међународног тероризма већ дуго.

 

Војна акција Вашингтона је базирана на искривљеној слици онога што се десило у Идлибу. Америчка страна не може да не схвата да сиријске владине снаге не користе хемијско оружје. Дамаск такво оружје једноставно нема, што су више пута потврдили квалификовани стручњаци. Организација за забрану хемијског оружја (ОПЦВ) је у последњих неколико година прегледала скоро све објекте који су били или би могли бити у вези са војно-хемијским програмом у Сирији. Што се тиче Идлиба, зна се да су се терористи бавили производњом токсичних супстанци за бомбе које су затим користили у Сирији и Ираку. Сиријско ваздухопловство је ликвидирало ове производне погоне током војне операције.

 

САД се праве да не разумеју очигледне ствари. Они затварају очи када терористи употребљавају хемијско оружје у Ираку, што је Багдад и званично пријавио. Такође игноришу докумената са пријавама да терористи користе хемијско оружје у Алепу. На тај начин само може да ојача међународни тероризам и онда можемо да очекујемо нове нападе уз коришћење оружја за масовно уништење.

 

Нема сумње да је војна акција САД покушај да се скрене пажња са ситуације у Мосулу где, уз садејство коалиције коју предводе САД, гине на стотине цивила, што прераста у хуманитарну катастрофу.

 

Очигледно је да је напад америчких крстарећих ракета унапред припремљен. Било ком стручњаку је јасно да је одлука о нападу донета у Вашингтону пре догађаја у Идлибу, који се сада само користи као изговор за демонстрацију силе.

 

Руска страна је суспендовала Меморандумом о спречавању инцидената и осигуравање безбедности ваздухопловства током операција у Сирији, који је потписан са Сједињеним Америчким Државама.

 

Позивамо Савет безбедности УН да одржи хитан састанак на коме ће се дискутовати о новонасталој ситуацији.

 

Ката

 

 

 

 

Тагови: ; ; ;