Војни авион «супер галеб Г-4» срушио се јутрос на подручју села Слатина код Шапца, сазнаје РТС. Погинули су пилоти, потпуковник Ненад Ћулибрк из Команде РВ и ПВО и капетан Дејан Пандуровић из 252. школско-тренажне авијацијске ескадриле 204. ваздухопловне бригаде, саопштило је Министарство одбране.

 

 

Школско-борбени авион «супер галеб Г-4», двосед, Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране Војске Србије, срушио се око 10.30 часова у рејону села Слатина на територији општине Уб, током извођења редовне летачке обуке.

 

Погинули су пилоти, потпуковник Ненад Ћулибрк из Команде РВ и ПВО и капетан Дејан Пандуровић из 252. школско-тренажне авијацијске ескадриле 204. ваздухопловне бригаде, саопштило је Министарство одбране.

 

Министар одбране Зоран Ђорђевић, начелник Генералштаба ВС генерал Љубиша Диковић и командант ваздухопловства и противваздухопловне одбране Ранко Живак налазе се на месту несреће.

 

Ђорђевић је у оквиру својих надлежности дао налог Инспекторату одбране да изврши ванредну инспекцију, док је начелник Генералштаба Војске Србије формирао Комисију за утврђивање околности настанка ванредног догађаја, коју предводи бригадни генерал Душко Жарковић.

 

Мештани кажу да је авион летео ниско, изнад самог села, и да је непосредно пре самог пада направио полукруг и окренуо се. Потом се поново вратио у правилни положај и онда срушио у долину и запалио.

 

Ратно ваздухопловство и противваздухопловна одбрана Војске Србије тренутно располаже са 22 авиона Г-4, од чега је један у варијанти тегљача мета Н-62Т, један прототип верзије Г-4М, а два «супер галеба» су разоружана, наводи портал Танго сикс.

 

У последњих неколико година активно је око девет авиона, од чега око 6-7 у саставу 252. школско-тренажне авијацијске ескадриле «Курјаци са Ушћа», а обично су два до три авиона на испомоћи у 241. ловачко-бомбардерској ескадрили «Тигрови».

 

Осим за школовање, обуку и тренажу пилота, Г-4 се у случају рата може користити и као лаки јуришни авион.

 

Авиони су произведени у периоду од 1980. до 1991. године – један 1980. године (Н-62Т), три 1985, шест 1986, два 1988, три 1989, пет 1990. и два 1991. године. Из Ваздухоповног завода «Мома Станојловић» у периоду од 2008. до 2015. године са ремонта је изашло 8 авиона – у просеку један годишње.

 

 

Извор: РТС

 

Тагови: ; ; ; ; ;