«Сада је савршено јасно да је хемијски напад у Идлибу био америчка провокација како би се оправдао напад на сиријску ваздушну базу»

 

 

Члан Одбора за спољне послове Савета федерације Русије Игор Морозов упоредио је ваздушни напад САД на сиријску ваздухопловну базу у провинцији Хомс са бомбардовањем Југославије и интервенцијом у Ираку.

 

 

„Напад на аеродром подсећа на бомбардовање Југославије, војну интервенцију у Ираку, разарање Либије и друге акте непоштовања међународног права од стране САД“, истакао је руски сенатор.

 

 

Према његовим речима, „сада је савршено јасно да је хемијски напад у Идлибу био америчка провокација како би се оправдао напад на ваздушну базу“.

 

 

Он је истакао да је амерички председник Доналд Трамп већ одустао од свог обећања да ће се у Сирији борити против групе ДАЕШ, а не против председника Башара ел Асада.

 

 

 

 

У ноћи између четвртка и петка Сједињене Америчке Државе су лансирале више од 50 ракета „Томахавк“ на сиријски војни аеродром у Шаирату, који се налази на 38 километара од Хомса.

 

Председник Доналд Трамп је рекао да је наредио ракетни напад на аеродрому у Сирији,  као одговор на наводно извршен хемијски напад у провинцији Идлиб од стране сиријске војске.

 

Команда сиријске војске одлучно одбацује оптужбе да су извршили хемијски напада у провинцији Идлиб и одговорност за хемијски напад пребацује на милитанте и њихове помагаче.

 

Подсетимо, Запад оптужује снаге сиријске армије да  је сиријски авион гађао складиште муниције у  месту Кан Шајкхан у провинцији Идлиб у ком су биле залихе хемијског оружја испорученог из Ирака. Инцидент истражујуУН и Организација за забрану хемијског оружја, али до сада нису објављени никакви закључци о могућим починиоцима инцидента.

 

 

Извор Спутник/Њуз Фронт

 

 

Тагови: ; ; ; ;