Наредбом Председника САД Доналда Трампа, америчка војска је синоћ лансирала 59 ракета типа «Томахавк». Трамп је наредио војне нападе на Сирију у четвртак, након што је сиријска Влада оптужена да је користила хемијско оружје –сарин. Од отрова је страдало најмање 86 људи, укључујући и децу.

 

Војска САД је са два брода у Медитерану лансирала 59 ракета «Томахавк» на војне базе сиријске војске, саопштили су амерички званичници.

 

 

 

Овим типом ракета је 1999 године НАТО алијанса гађала циљеве у Србији. У питању су крстареће ракете средњег домета које могу да пређу раздаљину до 2500 км. Војни аналитичар и пензионисани амерички пуковник Рик Франкона је рекао за CNN да су «Томахавк» ракете одличан избор за овакву врсту напада.

 

«Ово је оно за шта су Томахавци направљени. Они улећу на ниском нивоу и ударају у фиксне објекте, без ризика за ваздушну посаду», рекао је он, додајући да су испаљене са мора и да лете релативно ниско под навођењем напредног навигационог система.

 

«Важна ствар у вези са овим ракетама је да не морају да иду праволинисјки од тачке «А» до тачке «Б». Оне лете таквим путем да не могу лако да буду срушене», рекао је пензионисани амерички мајор Џејмс Маркс, а преноси Блиц.

 

Током бомбардовања СР Југославије 1999 године, НАТО је у великој мери користио ракете «Томахавк». НАТО је лансирао укупно 1300 крстарећих ракета на СРЈ.

 

Ракета «Томахавк» може да буде опремљена са око 454 кг конвенционалних бојевих глава и могу да носе и нуклеарно оружје, мада је то законом забрањено саопштила је америчка морнарица. Осим војске САД, има их у свом арсеналу и војска Велике Британије.

 

Постоји више типова ових ракета и стално се унапређују. Нове верзије су опремљене и бољим навигационим системима. Једна ракета кошта око 832 000 америчких долара.

 

Данас систем пројектила укључује навигациони део, побољшану верзију система за дигитално поређење терена, контролу предвиђеног времена стизања на циљ и побољшани 402 турбомотор. Поред тога, има могућност инерцијског кретања ка циљу, што значи да пројектил може привремено да изгуби везу са навигационим сателитом и наставити да се кретаће по инерцији све док поново не «ухвати» сигнал.

 

Развој «Томахавка» је отпочео у децембру 1972 године, а први пут су званично употребљене за време акције «Пустињска олуја» у Заливском рату почетком 90их година прошлог века.

 

Ката

 

 

 

 

Тагови: ; ;