Амерички државни секретар Рекс Тилерсон је рекао да Вашингтон није тражио сагласност Москве за ракетни напад на базу сиријске војске у Сирији, преноси Ројтерс.

Председник Доналд Трамп је рекао да је наредио ракетни напад на аеродром у Сирији, као одговор на, наводно извршен хемијски напад у провинцији Идлиб од стране сиријске војске.

 

Пентагон је објавио да је мета ракетног напада аеродром Шајрат у провинцији Хомс. Ракетни напад на базу сиријске војске је извршен крстарећим ракетама лансираним са америчких бродова. Према Пентагону, испаљено је 59 ракета.

 

Команда сиријске војске одлучно одбацује оптужбе да су извршили хемијски напада у провинцији Идлиб и одговорност за хемијски напад  пребацује на милитанте и њихове помагаче.

 

Подсетимо, Запад оптужује снаге сиријске армије да је сиријски авион гађао складиште муниције у месту Кан Шајкхан у провинцији Идлиб у ком су биле залихе хемијског оружја испорученог из Ирака. Инцидент истражују УН и Организација за забрану хемијског оружја, али до сада нису објављени никакви закључци о могућим починиоцима инцидента.

 

Тагови: ; ; ;