Специјално тужилаштво Црне Горе оценило је да накнадна изјава Мирка Велимировића, једног од кључних сведока у процесу за наводни покушај тероризма на дан избора, показује да је изложен притисцима оних против којих се води поступак.

 

 

Опозициони Демократски Фронт (ДФ) јуче је представио јавности накнадну изјаву Велимировића у којој наводи да га је «злоупотребило» специјално тужилаштво Црне Горе.

 

Велимировић је један од кључних сведока црногорског тужилаштва, по чијим наводима је полицији открио план групе која је на дан парламентарних избора, октобра прошле године, наводно планирала насилан упад у Скупштину, проглашење изборне побједе Фронта и хапшење тадашњег премијера Мила Ђукановића.

 

Овај бивши полицајац са из Зубиног потока и припадник Равногорског покрета се нагодио с тужилаштвом и у децембру прошле године признањем кривице да је члан криминалне организације која је припремала напад, осуђен је на шест месеци затвора.

 

Накнадно је, међутим, изјавом датом средином јануара и овереном у суду у Новом Пазару, а до које је дошао ДФ, саопштио да је његово признање да је био члан криминалне организације «саставило Специјално тужилаштво Црне Горе које он није читао, већ само потписао».

 

«Нико од нас није поседовао оружје, нити било које средство којим би неко могао да буде макар и лакше повређен. Нисмо имали намере да вршимо насиље ни према грађанима, њиховим политичким представницима, према полицији нити да преузмемо власт насилним средствима», накнадно је навео Велимировић, иако је по наводима тужилаштва он био задужен за набавку и уништење оружја.

 

 

Црногорско Тужилаштво наводи да је Велимировић променио исказ под притиском, као и да је он «свесно и добровољно признао дело које му се ставља на терет».

 

«Накнадна изјава Велимировића да је ‘конструкција’ његовог признања ‘састављена од стране Специјалног државног тужилаштва’, може једино указивати да је он изложен притисцима оних лица против којих кривични поступак није окончан, односно структура које стоје иза њих, о чему је недавно и обавестио специјалног тужиоца», наведено је у саопштењу Тужилаштва.

 

 

Црногорско тужилаштво је осумњичило 25 особа из Русије, Србије и Црне Горе за стварање криминалне организације и покушај тероризма на изборни дан.

 

Већина од 20 ухапшених држављана Србије дошла је у Црну Гору на позив Велимировића.

 

Он је у накнадној изјави навео да је мотив доласка био помоћ Србима у Црниј Гори, а не насиље према држави Црној Гори.

 

Међу осумњиченима су и челници ДФ-а, Андрија Мандић и Милан Кнежевић.

 

 

Beta/RTS

Тагови: ; ; ; ; ; ;