Министар спољних послова Велике Британије Борис Џонсон је отказао посету Москви због Сирије, након разговора са америчким државним секретаром Рексом Тилерсоном. Како пишу британски медији, Џонсон и Тилерсон су се договарали како Запад треба да се односи према Русији након америчког удара по Сирији.

 

 

The Independent тврди да су се договорили да Џонсон док Тилерсон буде у Москви 11 и 12 априла, буде у контакту са шефовима дипломатије осталих чланица G7 и да их убеђује да се разраде нове мере против Русије и Сирије, са циљем да се изнуди оставка сиријског Председника Башара Асада, као и повлачење припадника руске армије из Сирије.

 

Експерт The Independent и бивши командант британске армије Ричард Данат је оценио да је удар крстарећим ракетама „Томахавк“ имао за циљ да подстакне Русију на мировне преговоре о Сирији и да је удар по авиобази Шајрат замишљен као полуга притиска на Москву поводом Сирије.

 

„Тај напад показује да је најмоћнија земља света спремна да буде лидер. А дипломатија је најуспешнија када је баршунаста рукавица на челичној песници“, рекао је Данат.

 

Ката

 

 

 

 

Тагови: ; ; ;