Стиче се утисак да је Трампова одлука о удару по војној бази у Сирији резултат пренапетости до које је дошло у администрацији Беле куће због критика широког круга политичара и експерата на рачун новог Предсеника САД, како унутар САД, тако и изван њих, коментарише Руски институт за стратешка истраживања.

 

 

Неки експерти сматрају да је Трамп желео да продемонстрира одлучност и силу и називају Трампова дејства покушајем да се одигра гамбит у политичкој шаховској игри са Русијом на Блиском Истоку. Међутим, последице те „шаховске партије” иду далеко изван оквира блискоисточног чвора проблема.

 

Зато се и Председник Кине Си Ђинпинг, који је у САД у званичној посети, нашао у улози истовремено и сведока и таоца вашингтонског гамбита. Укупни контекст последњих догађања сведочи да је одлука о нападу на Сирију донета у журби, што значи да није могла да буде ослобођена од емотивности.

 

„Партија” за коју се одлучио Вашингтон може имати непредвидљиве последице и за саме САД јер је суштински срачуната на подривање норми међународног права и принципа за осујећивање великих војних конфликата створених после Дргог светског рата.

 

„Ово није ситуација у којој треба играти на подизање улога. Свако непромишњено деловање може довести до ескалације конфликта и губитка контроле над развојем догађаја. То је веома опасан и крајње непожељан сценарио. Ако је тај сценарио нечији циљ, онда је то у ствари демонстрација потпуног несхватања, а можда и агресивног игнорисања онога што се реално дешава око Сирије и на Блиском истоку у целини. Сада треба деловати максимално одговорно. Треба избегавати жртве и распаљивање међународне напетости. Ни у ком случају се не сме дозволити појачавање конфронтације између Русије и САД јер би то било опасно за цео свет”, каже директор РИСИ Михаил Фрадков.

 

Ката

 

 

 

 

Тагови: ; ; ; ;