Председник Чеченије сматра да је ракетним нападом од стране САД на сиријску војску учињен несебични поклон терористима, преносе РИА Новости.

Према Кадирову, САД пролива крв невиних цивила, слабећи већ исцрпљену сиријску војску, која се бори против терориста и прави поклон «Исламској држави». Акције Пентагона лидер Чеченије назива кршењем међународног права.

 

«Сједињене Државе никада неће донети мир и слободу народима. Њиховом кривицом убијено је  милионе Вијетнамаца, Авганистанаца, Ирачана, Либијаца. Они су ти који су бомбардовали Хирошиму и Нагасаки. Али свет се не усуђује да подигне глас против Америке. Сви ћуте или само изражавају «жаљење», изјавио је Кадиров.

 

«Американаци направе грешку која кошта живота милион људи — «сви ћуте», љутито изјављује Кадиров.

 

Посебно незадовољство, Кадиров је изразио због недостатка одговора од стране међународне заједнице, нарочито УН и Европског парламента, који затварају очи на акције САД, док  имају одговара на «свако кијање» Русије.

 

Кадиров је нагласио да учешће сиријске војске у хемијском нападу на Идлиб није доказано, али су САД изградиле оптужбе на основу видео снимка из медија.

 

«Зашто би Асад  извео хемијски напад? Коју корист има Асад од хемијског напада » пита чеченски лидер.

 

Поред тога, Кадиров је похвалио улогу Москве у решавању  сиријског сукоба. Према његовим речима, Русија  је сама у стању да уради више од свих земаља међународне антитерористичке коалиције на челу са САД.

Подсетимо, Сједињене  Америчке Државе  су гађале крстарећим ракетама са својих разарача  војни  аеродром Шариат  у Сирији  у провинцији Хомс, тврдећи без доказа да је хемијски напад у провинцији Идлиб  извршен са тог аеродрома. Према Пентагону, само 59 ракета је испаљено.

 

Гувернер Хомса  је пријавио да је седам људи убијено: пет војника и два цивила из села, који се налази у  близини ваздухопловне базе. Према подацима руског Министарства одбране, два сиријске војника су нестала, четири су погинула, а шест је погинуло  у гашењу пожара. Војска Сирије је објавила да је десет сиријских војника убијено.

 

Руско Министарство одбране је такође известило да је током напада уништено складиште за логистичку подршку, учионица, трпезарија, и шест хангара за поправку авиона.

Подсетимо,  раније је сиријски председник Башар ал Асад изјавио, да  сиријска влада не користи оружје за масовно уништење, укључујући и хемијско оружје против сопственог народа.

 

Асад је рекао да је Дамаск у 2013. години, дао сагласност на уништавање складишта хемијског оружја и тренутно нема резерви  ове врсте оружја.

 

Тагови: ; ;