Доналд Трамп је вечерас, након састанка с Председником Кине Си Ђинпингом, изјавио да се међу њима већ развио изванредан однос, упркос томе што је раније критиковао Кину и означио је као могућу претњу за САД. Он је новинарима рекао да су њих двојица постигли огроман напредак већ у свом првом разговору и да верује да ће многи, потенцијално лоши, проблеми бити решени.

 

 

Си је рекао да су две делегације размотриле важне теме и успоставиле пријатељски, радни однос и да сматра да ће Кина и САД развити добре односе. Он је потенцирао на обостраној историјској одговорности за мир и стабилност у свету.

 

У свету се распламсала дебата о томе шта је Трамп желео да постигне ракетним нападом на Сирију током посете САД кинеског лидера и сви се слажу у једном, да се не ради о случајној временској подударности.

 

Неки сматрају да је напад на Сирију порука Кини поводом спорних стрва у Јужном Кинеском мору, а мањи број стручњака верује да је реч о демонстрацији онога што Вашингтон може да приреди Северној Кореји.

 

Пва тема је поткрепљена чињеницом да је Трамп Сију рекао за напад на Сирију тек након што је он увелико почео. Председник САД, наравно, зна да Пекинг званично поштује избор сиријског народа који је изабрао Башара Асада.

 

Московски експерт за Далеки Исток Андреј Островски сматра да је Трамп желео да Сију продемонстрира да САД не одустају од своје глобалне доминације. Експерти су у једно сигурни. Уколико је напад на Сирију у време Сијевог боравка у Трамповој резиденцији на Флориди смишљено понижавање Кине, пре или касније ће уследити кинеска освета.

 

Ката

 

 

 

 

Тагови: ; ; ;