Америчка морнарица је саопштила да је послала ка Корејском полуострву јуришну групу бродова на челу са носачем авиона, чиме показује снагу у супростављању програму нуклеарног наоружања Северне Кореје. Овај потез ће подићи тензије у региону, а уследио је убрзо након америчког ракетног напада у Сирији, који многи тумаче као упозорење Пјонгјангу због његовог одбијања да одустане од нуклеарних амбиција, јавља АФП.

 

 

«Америчка Пацифичка команда је наложила јуришној групи «Карл Винсон» да крене ка северу, као меру предострожности у циљу одржавања спремности и присуства у западном Пацифику», рекао је портпарол америчке Пацифичке команде командант Дејв Бенам, додајући да је Северна Кореја и даље претња број један у том региону због свог безобзирног, неодговорног и дестабилизујућег програма ракетних проба и тежњи ка нуклеарним оружаним капацитетима.

 

Јуришна група, чији је првобито задатак био везан за луке у Аустралији, је кренула из Сингапура ка западном Пацифику.

 

Анализе сателитских снимака наговештавају да Северна Кореја можда припрема и шесту пробу, док амерички обавештајни званичници упозоравају на могућност да Пјонгјангу треба мање од две године да развије нуклеарну бојеву главу која би могла да досегне континентални део САД.

 

Северна Кореја је јуче осудила напад САД на ваздухопловну војну базу у Сирији као акт недопустиве агресије који оправдава тежње Пјонгјанга ка веродостојном нуклеарном одвраћању, јавља Тањуг, а преноси Телеграф.

 

Ката

 

 

 

 

Тагови: ; ;