Према заједничком плану Велике Британије и САД, који у дело спроводи британски министар спољних послова Борис Џонсон, руском председнику Владимиру Путину биће поручено да повуче трупе из Сирије и престане да подржава сиријског председника Башара ел Асада, пише «Сандеј телеграф».

 

 

Лист подсећа да је Џонсон у суботу отказао посету Москви неколико сати пре него што је требало да полети за Москву, након што је обавио поноћни телефонски разговор са државним секретаром САД Рексом Тилерсоном.

 

Они су се сагласили да би Џонсон, уместо одласка за Русију, требало да поведе напоре на обезбеђивању «жестоког» саопштења групе седам индустријализованих нација Г7, везаног за умешаност Русије у Сирији.

 

Тилерсон ће руским званичницима приликом посете Москви овог месеца, предложити споразум којим би требало да буде окончан грађански рат у Сирији.

 

 

Како се наводи, Џонсон жели да се усагласи саопштење које ће подразумевати транзицију власти без учешћа сиријског председника Башара ел Асада и повлачење руских снага из Сирије које би требало да буде обављено на крају.

 

Извор из Министарства спољних послова Британије изјавио је да је «било очигледно ове недеље да су и Тилерсон и Трамп рекли да за Асада нема будућности».

 

«Један од исхода које би самит Г7 могао да има јесте да кажемо да Асад мора да иде», навео је овај извор.

 

 

Он је казао да ће Џонсонов телефон «бити усијан» у покушају да осигура «врло снажно и жестоко» саопштење о умешаности Русије у Сирију.

 

Група Г7 коју чине Канада, Француска, Немачка, Италија, Јапан, Велика Британија и САД, уључивала је и Русију до 2014. и тада била позната као група Г8, али је након припајања Крима, суспендовано руско чланство у том политичком форуму.

 

 

 

Танјуг

Тагови: ; ; ; ;