Претња Даута Харадинаја је претња тероризмом

Српски представници у саветодавном већу за заједнице су оценили да изјава брата Рамуша Харадинаја представља терористичку претњу Србима на КиМ, алудирајући на изјаву Даута Харадинаја да ће, ако Француска изручи Рамуша Србији по оптужници за ратни злочин над цивилним становништвом, Космет бити без Срба. Према њиховим речима, ствари треба назвати правим именом. На делу је претња тероризмом.

 

 

„Коме прети Даут Харадинај? Суду у Колмару? Србији? Не, Даут Харадинај прети Србима на Космету“, пише у саопштењу.

 

Српски представници оцењују забрињавајућом чињеницу да се нико од политичких представника Космета није оградио од изјаве Даута Харадинаја.

 

„Са правом се поставља питање да ли Даут Харадинај има прећутну подршку косметских институција за претње тероризмом? Необично је да је, поред реакције и осуде највиших институција, изостала и реакција и осуда јавности, медија и свих политичких актера на Космету. Необично је и да међународни фактори, који помно прате сва дешавања на Космету, нису осудили позиве на рат и етничко чишћење“, пише у саопштењу, а преноси Танјуг.

 

Политичко насиље које се спроводи над Србима угрожава основне слободе и права људи, општу безбедност, а основни демократски принципи су доведени у питање. Српски представници наводе и да због мржње која се свакодневно сервира грађанима Космета, њихови суграђани Срби постају „легитимне“ мете чијом би се елиминацијом напокон решили сви проблеми Космета, јер су као и увек, Срби су криви за све.

 

У саопштењу се позивају и све релевантне институције да хитно реагују на опасно вербално насиље, а Даута Харадинаја да се јавно извини српској заједници на Космету и своју борбу за слободу Рамуша Харадинаја настави пред правосудним органима, без претњи својим суграђанима.

 

Ката

 

 

 

 

Коментари: