Што више информација добијамо о америчком нападу на сиријску базу, све нам је мање јасно шта се заправо збило. Све се помешало у главама аналитичара — и хемијски напад у Сирији и С-400.

 

 

Да почнемо са Сиријом.

1. Дакле, две америчке крстарице су лансирале 59 «Томахавк» ракета, од којих свака са бојевом главом од 150 до 450 кг (нажалост, немам информацију која модификација ракете „томахавк“ је употребљена). У сваком случају, после удара ракетама «Томахавк» би морало да дође до већих разарања. Последице напада?

 

2. Убијено је 6 војника сиријске војске, а материјална штета скоро безначајна. Руско Министарство одбране је саопштило да је уништено или оштећено 6 авиона. Колико је то «Томахавки» по авиону? Нејасно.

 

3. Касније смо добили информације да је до аеродрома долетело мање од половине лансираних ракета «Томахавк» (23 комада). Гађали неком старудијом? Оборене? Електронски рат? Нејасно.

 

 

4. Американци кажу да су уништили писту, али се на фотографијама из Сирије виде само некакви остаци, нема кратера.

 

 

 

 

5. У позадини радар. Нетакнут. А када крену таква бомбардовања прво се уништавају ПВО и активана средства за детекцију, односно, радари. Како то да су они цели? Нејасно.

 

 

6. Американци су унапред званично обавестили наше о нападу. Наши нису обавестио Сиријце? Наравно да јесу. Одакле онда жртве? Нејасно.

 

Да ли је жртава стварно било? Као и «уништених авиона»? На фотографијама које сам видео су биле некакве гомилице смећа. Посматрајући их, нисам могао да закључим шта је тамо заправо било уништено.

 

Све ово би неке људе могло да наведе на мисао о теорији завере, о неком мутном договору (а многи већ помишљају на то) међутим, постоји још нешто о чему треба да мислимо — спољна политика.

 

7. Све ово се дешава током прве посете кинеског председника Си Ђинпинга Сједињеним Америчким Државама у време Трамповог председништва. Кина је савезник Сирије — блокира антисиријске резолуције у Савету безбедности УН, кинески војни саветници подржавају сиријску војску, итд. И овај чин агресије, нарочито када је Си Ђинпинг на неки начин талац у САД, је веома увредљив.

 

Ратовати на два фронта је увек архиглупо. Последњи који је покушао да ратује на два фронта је био Адик, а њему је Нострадамус рекао «Адик, ти си глуп». И Адик је лоше завршио. Да ли је Трамп глупљи од Адика? Нејасно.

 

8. Путин и Лавров су оштро осудили америчку агресију на Сирију. Да је постојао договор, одговор би можда био мекши. А можда и не. Русија и Боливија захтевају хитно сазивање Савета безбедности УН и осуђују америчку агресију.

 

9.Реакција у САД — за само неколико сати Трампов рејтинг је пао за 10 одсто. Све друштвене мреже преплављене су ознакама: #TrumpSoldUsOut, #NoMoreWars, #Trump_Terrorist и тако даље. Они који су мрзели Трампа су наставили да га мрзе, а његове присталице су или збуњене или бесне. И зашто је онда ово Трамп урадио? Нејасно.

 

10.Осим тога, Трамп је напао Сирију без одобрења Конгреса, а то је већ формални повод за његово разрешење са функције председника. Зашто би им давао повод за то? Нејасно.

 

 

Има још нејасноћа. А када нешто не разумем, ја налијем себи мало чаја или кафе и прикупљам податаке за анализу. Не износим глупе верзије догађаја и не позивам на бомбардовање и рат.

 

За сада је јасно да ништа није јасно. Зато је боље да не дижемо прашину, да не хистеришемо и сачекамо док се не разјасни.

 

 

 

Аутор: Александар Роџерс

 

 

Тагови: ; ; ; ; ;