Лидер присталица Брегзита Најџел Фараж, који се сврстао на Трампову страну током прошлогодишње предизборне кампање, говорио на његовим скуповима и међу првима се с њим састао после избора, у петак, међутим, рекао да је «веома изненађен» његовом акцијом у Сирији.

 

 

«Мислим да ће се многи Трампови гласачи овог јутра пробудити, почешати се по глави и запитати куда ће све ово одвести. Као снажан Трампов присталица кажем да призори заиста јесу били ужасни, али сам ја изненађен», истакао је Фараж.

 

 

Указује и да, у региону у којем бесни исламски екстремизам, «какви год да су Асадови греси, Асад је секуларан».

 

И садашњи лидер Фаражове Партије за независност, Пол Натал, описао је амерички ракетни напад у Сирији као «непромишљен, брзоплет и бесмислен», оценивши да се тим нападом ништа неће постићи.

 

«Надао сам се бољем», рекао је Натал.

 

 

У међувремену, од Доналда Трампа се у Француској дистанцирала лидерка партије Национални фронт Марин ле Пен, поручивши путем Твитера да «снажно осуђује ужасан напад» на сиријску ваздухопловну базу.

 

«Да ли је превише тражити да сачекамо резултате независне међународне истраге пре него што се изведе такав напад у Сирији?», упитала је Ле Пенова на француској телевизији.

 

 

Међу критичарима Трамповог потеза у Сирији је и бивши уредник америчког новинског сајта Брајтбарт Мајло Јанопулос, који је недавно пао у немилост због коментара у којима брани педофиле, а после напада САД у Сирији написао је на Твитеру: «У животу сваког детета сване дан када га тата горко разочара».

 

Напад САД на сиријску војну базу у знак одмазде због напада хемијским оружјем на цивиле критиковао је и републикански сенатор из Кентакија Ренд Пол, који се иначе ватрено залаже за то да САД остану изван страних сукоба, а сада је позвао Трампа да се консултује с Конгресом када планира војне акције јер, како указује, Устав то захтева.

 

Разочарање Трамповом одлуком изразили су и конзервативни спољнополитички експерти који често подржавају председникове ставове, а међу њима и Џон Глејзер, директор Кејто института за спољнополитичке студије, који каже да «Трампова одлука о нападу на сиријски режим нема правно овлашћење, а нема ни велике шансе да заиста ублажи муке Сиријаца у грађанском рату».

 

Негативно мишљење о Трамповом потезу исказала је и десничарска коментаторка Ен Колтер, која се иначе залагала за Трампа.

 

«Они који су желели да умешају САД на Блиском истоку, гласали су за друге кандидате», закључила је она у поруци објављеној на Твитеру.

 

 

 

 

 

Танјуг/РТС

 

Тагови: ; ; ; ; ; ;