Доналд Трамп је са два дана закашњења писмом обавестио Конгрес САД о својој наредби да се ракетира сиријска авиобаза Шајрат, уместо да то уради унапред. Он у писму понавља речи са којим је наступио одмах после ракетних удара и потврђује, ничим поткрепљене, оптужбе на Сирије за примену „хемијског оружја” 4. априла у провинцији Идлиб.

 

 

Трамп пише да се одлучио за ракетни напад да би смањио војне могућности Сирије за извођење нових напада са применом хемијског оружја и да би одвратио режим у Дамаску од нових таквих напада. Он сматра да је нападом на Шајрат Вашингтон допринео стабилности у региону.

 

Трамп је изразио уверење да је деловао полазећи од животно важних интереса националне безбедности и спољне политики САД и да ће предузимати и додатне мере потребне за обезбеђивање националних интереса.

 

С друге стране, National Interest је оценио да је Трамп ракетирањем Сирије изазвао незадовољство многих који су подржавали његову председничку кандидатуру и да се од њега окрећу многи амерички републиканци који се оријентишу према светски познатим конзервативцима Рону Полу и Патрику Бјукенену.

 

Ката

 

 

 

 

Тагови: ; ;