Линта: Србија има обавезу да донесе Резолуцију о геноциду НДХ

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта је, подсећајући да је на данашњи дан пре 76 година основана НДХ, саопштио да Србија има историјску, цивилизацијску и националну обавезу да донесе Резолуцију о геноциду Независне Државе Хрватске над Србима, Јеврејима и Ромима.

 

Линта: Србија има обавезу да донесе Резолуцију о геноциду НДХ

 

Том Резолуцијом Србија треба да захтева да Хрватска прихвати одговорност за геноцид НДХ над Србима, Ромима и Јеврејима, да се на достојан начин обележе сва места страдања и чува успомена на жртве, да се ексхумирају и достојно сахране посмртни остаци српских жртава из стотина велебитских и херцеговачких јама, да се исплати правична одштета Хрватске жртвама геноцида и њиховим потомцима.

 

Резолуција треба, како је рекао Линта, да захтева да се уради музејска поставка у спомен-подручју Јасеновац која би показала историјску истину о злочину над Србима, Јеврејима и Ромима, као и да је злочин почињен окрутним масовним убијањем, заснованом на расним законима и усташкој идеологији.

 

Такође, Резолуција треба да захтева да се из наставних програма повуку уџбеници и приручници који величају НДХ и усташке злочинце, да се уклоне десетине споменика који су подигнути убијеним усташама или припадницима Хрватске војске са усташким поздравом „За дом спремни“, да се забране сва удружења и портали која величају НДХ и усташке злочинце.

 

Линта истиче да очекује да Резолуцију подржи међународна и домаћа јавност, а посебно владе држава антифашистичке коалиције из времена Другог светског рата.

 

 

 

Фонет

Коментари: