Ударна група америчке морнарице на челу са нуклеарним насочем авиона «Карл Винсон» је добила наредбу да се упути пут јужнокорејске обале. Носачу авиона су се придружили бродови који су се  налазили у близини обала Аустралије и Сингапура.

Према новом поретку, ова ударна група одлази ​​у Јужну Кореју, пише јужнокорејска агенција Ренхап.

 

У склопу  ударне групе поред горе поменутог нуклеарног носача авиона налазе се и два разарача као и крстарица са  против ракетним системом способним за пресретање балистичких ракета.

 

Према изјави представника Министарства одбране Јужне Кореје, Мун Сан Кунга, промена маршуте ударне група показује озбиљан однос Вашингтона према ситуацији на Корејском полуострву.

 

Портпарол министарства каже, да акција САД има за циљ јачање заштите у случају нуклеарног теста или лансирања балистичких ракета од стране Северне Кореје.

 

Упитан о могућности рата на Корејском полуострву, Мун Сан-Кунг  је рекао да су трупе у Јужној Кореји спремне да одбију сваку «провокацију са севера».

 

 

Јужна Кореја сматра да ће провакације уследити поводом 105. годишњице рођења бившег севернокорејског лидер Ким Ил Сунга, која се прославља 15. априла. Такође, у Сеулу не искључује могућност нуклеарних или ракетних проба поводом 85. годишњице Корејске народне армије, који се слави 25. априла.

 

Тагови: ; ; ;