Шеф организације „Шведски лекари за људска права“ професор Марчело Ферада де Ноли рекао је за РТ да западне земље неосновано оптужују сиријску владу за хемијске нападе и злочине против човечности.

 

 

Јасан пример таквог понашања је хемијски напад у Сармину марта 2015. Тај инцидент истражити међународне организације и велике земље. После свих истраживања нико није успео да успостави везу између овог инцидента и сиријске владе, а по навици и даље за инцидент криве председника Башара ел Асада.

 

«Све доказе је пажљиво испитао Комитет УН, и након истраге закључио да докази које је су изнели САД и Британије, не указују на то да је хемијско оружје користила сиријска војска», рекао је он.

 

 

Временом се ситуација није променила, и западни политичари настављају да за све криве Асада, потпуно игноришићи недостатак доказа за његову кривицу.

 

«Након ослобођења Алепа од терориста, много тога се променило, посебно је промењена западна пропаганда против председника Асада. И треба напоменути да се настављају оптужбе против сиријске владе исто као и раније — без икаквих доказа. Британски политичар Борис Џонсон је рекао да сви докази потврђују да Асад стоји иза употребе хемијског оружја, али нико од новинара није питао који су то докази», рекао је он.

 

 

Према професору, већина невладиних организација, западни медији и политичари извештавају о догађају служећи се изјавама сведока поменутог догађаја. Међутим, њихови искази изазивају сумњу, нарочито у контексту свих детаља њихове приче.

 

«Они често кажу — «имамо сведоке», али смо још раније видели квалитет изјава тих сведока. На пример, у марту 2015, прво организација за људска права Хјуман Рајтс Воч саопштила о нападу гасом сарин, иза кога је наводно сиријска влада, а доказ за то су била два анонимна извора. Један од сведока је биоприпадник «Белих шлемова». Он је рекао да је чуо хеликоптер, али да га није видео.Он, такође, није ништа ни сликао нити снимио. То је заиста чудно, ако узмете у обзир да су омах затим снимили «спасавање» рањене деце после тог напада», додао је он.

 

 

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ; ;