Језиви видео снимци са великим бројем лешева првенствено деце, жртава хемијског напада сиријске војске у Хан Шеихуну, изазвали су широку реакцију у целом свету. Водитељи мејстрим медија одмах су почели да шире слике о «ужасним зверствима Асада» не покушавајући да схвате поузданост информација.

 

 

Користећи ово као повод администрација САД је добила могућност да покаже одлучујући карактер своје нове политике на Блиском истоку и извршила «одмазду» бомбардовањем сиријског  аеродрома Шајрат. Међутим, одмах после овога «доказа» кориштењем хемијског оружја у Хан Шеихуну почели су да се баве стручњаци и појавило се веома много неугодних питања.

 

 

Као прво у медијима  (CBS, ABC News, CNN, Euronews, Smart News, Associated Press и др.) дублирају оквире једног те истог видеа снимљеног од невладине организације «Бели шлемови» и неименованих сведока. Други докази о хемијском нападу се не наводе.

 

 

Као друго, прве информације о хемијском нападу у Хан Шеихуну појавиле су се рано ујутру 4. априла на интернету неколико сати пре напада сиријске авијације на положаје терориста који су почели у 11 сати ујутру. Према извештају независног британског пројекта истраживачког новинарства Bellingcat у 6.22 ујутру је (UTC) Edlib Media Center, започео онлајн пренос са лица места. У 6.33 ујутру (UTC) је на  Youtube објавио видео на коме су приказани дечији лешеви. Приликом преласка на линк

 

видимо да је снимак објављен 3. априла. Према речима IT стручњака на свим снимцима недостају техничке информације, тј прво су ове информације уклоњене па је снимак објављен на друштвеним мрежама, због чега није могуће утврдити време и место снимања, што сведочи о циљаном објављивању снимка.

 

 

Као треће, на снимцима видимо операторе како голим рукама, без било каквих заштитних средстава, што такође изазива сумњу у аутентичност снимака. Експлерти за хемијско оружје сматрају да након испуштања сарина смрт наступа после 15 минута а да концентрација у ваздуху остаје 24 сата. Међутим, на видео снимцима и фото доказима «Белих шлемова»види се да сви који пружају помоћ раде без заштитних средстава а да новинари користе само примитивне респираторе, а тај дан снимају репортаже на лицу места.

 

 

На снимцима се виде још увек живи људи што би требало да значи да је хемијски напад извршен буквално неколико секунди раније, и није познато како спасиоци и новинари без заштитне опреме нису још увек умрли нити код њих има знакова тровања.

 

Поред тога мала деца би због тежине морала да умру раније него одрасли а на снимцима се види неусклађеност- мала деца су жива а старији мртви. Осим тога, коментаришући последице хемијског напада стручњаци истичу да од последице примене сарина на асвалту не би могао да се формира кратер као што то на снимку демонстрира новинар Hadi Abdallah. Хемијско пуњење се активира изнад површине земље како би изазвао ефекат иначе ће супстанца горети без икакве штете другима.

 

Као четврто поставља се питање у вези жртава хемијског напада. Сарин изазива нападе, лучење пљувачке, зној, јак бол, грч, осећај страха. Код страдалих у Хан Шеихуну ови знакови нису примећени.Лешеви леже у опуштеном стању а требали би бити у грчу. Такође одећа на њима је чиста.

 

 

Као пето видео анализу «Белих Шлемова» стручњаци оцењују као исценирану. Председник невладине истражне асоцијације «Шведски лекари за људска права» SWEDHR) професор Ферада де Ноли и његове колеге које су проучавале дејства спасиоца дошли су до следећег закључка: деца на снимку више личи да су под утицајем наркотика него отровног гаса, адреналин код деце такође није у реду и може довести до смрти детета. Према мишљењу шведских експерата активисти «Белих шлемова» не спашавају децу него их просто убијају представљајући их после као жртве сиријске армије.

 

На интернету су се појавили и ставови независних аналитичара.Например амерички стручњак у области безбедности Џоел Скаусен (https://www.worldaffairsbrief.com/)сматра да је хемијски напад у Хан Шеихуну изрежиран а при том водећи медији оптужују Асада за хемијски напад, с тим што једини извор на који се они позицају подржава сиријске побуњенике. Према његовом мишљењу овај инцидент је део политичке манипулације с циљем притиска између осталих и на председника САД Доналда Трампа и његову политику на блиском истоку.

 

У нашим главама медији су формирали негативну слику о сиријском председнику Асаду и још једна демонстрација његових «зверстава» омогућава притисак на међународну заједницу са циљем да се предузму акције против Дамаска као и Москве и Техерана који их подржавају.

 

Осим тога прича о хемијском нападу може имати и циљ скретање пажње са америчког бомбардовања територије Сирије као и законитости бомбардовања међународне коалиције и ситуације у Ираку. Јер у овом моменту истрага УН је фокусирана на трагедију у Хан Шеихуну а не на жртве у Мосулу и нарушавање сиријског суверенитета.

 

 

извор

Тагови: ;