Активиста Марко Милачић се данас у подне испред ЗИКС-а обратио присутнима који су дошли да подрже његову, како се наводи, незаслужену и исполитизовану затворску казну.

 

„Ово је школски пример политичког прогона, политичког процеса и на крају политичке пресуде“, поручио је Милачић.

 

„Они то називају демократијом, а права реч за то је окупација“, поручио је он говорећи о насилном увлачењу Црне Горе у НАТО, због чега је, верује Милачић, и послат на одслужење казне, будући да се залаже за референдум по овом питању.

 

Подсетимо, Милачић је добио решење суда да мора у затвор двадесет дана због казне од 500 евра која му је, у „једном монтираном и хитном поступку“, изречена пре две године, тачно на дан НАТО савеза, 4. 4. 2015, а сада преиначена у казну затвора.

 

Међу присутнима који су дошли да подрже Милачића су и посланици и функционери Демократског фронта.

 

Милачићево укључење уживо може се пратити преко његовог налога на Фејсбуку.

 

Он је подсетио да на годишњицу НАТО бомбардовања власт није дозволила полагање венаца на споменик жртвама агресије.

 

„Они нас се боје и мртвих“, казао је он, додајући: „Посветићемо све своје животне напоре, да почну да нас се боје и живих (…) Они желе да убију наш дух, да ликвидирају сваку искру побуне и униште идеју о демократизацији. Нека ништа не брину, ово је борба на дуге стазе. Ништа нам нису могли ни Аустро-Угари, ни Османлије, ни Немци, па неће ни НАТО!“, поручује Милачић.

 

Након говора, Милачић је у знак протеста запалио НАТО заставу.

 

Посланички клуб Демократског фронта (ДФ) се, сходно најави, окупио данас испред затвора у Спужу како би Марка Милачића, кандидата за посланика ДФ, испратили на извршење затворске казне коју му је одредио црногорски режим.

 

Међу осталима, подршку су присуством исказали Андрија Мандић, Славен Радуновић, Милутин Ђукановић, Предраг Булатовић, Страхиња Булајић…

 

Из ДФ-а подсећају да се у затвору већ два месеца потпуно невин налази Михаило Чађеновић, возач функционера Фронта Андрије Мандића, а напад на ДФ се наставља тако што се тамо упућује, такође невин, Марко Милачић, познати антирежимски активиста и борац за слободну ЦГ, каже се у саопштењу ДФ-а које је објављено пред данашњи догађај.

 

„Милачић је један од оних људи који су уложили велики напор да се организује референдум у ЦГ по питању НАТО-а и претпостављамо да је то главни разлог што се у сусрет тој одлуци он експресно шаље у затвор, како би се заплашила већинска ЦГ која се залаже за изјашњавање народа о овој теми“, наводе они.

Посланици ДФ позвали су све колеге посланике из опозиције да им се прикључе у понедељак у 12.00 сати, како би сви заједно исказали подршку и солидарност са храбрим, часним и честитим Марком Милачићем.

Тагови: ; ;