Србија игра виталну улогу као „сила помирења“ и главна привреда у региону, истакао је данас у Београду сенатор Џон Мекејн.

 

 

Мекејн је на конференцији за новинаре са премијером Александром Вучићем изразио задовољство што је дошао у Београд и има прилику да честита Вучићу на победи на изборима за председника Србије.

 

Он је, и као бивши пилот, изразио саучешће породицама погинулих пилота „галеба“ Г4 и свим грађанима Србије.

 

Премијер Александар Вучић је рекао да су главне теме разговора биле питања одржавања регионалног мира и стабилности, међусобних односа, учешћа Србије у мешовитим војним вежбама, те да је посебно истакао истрајавање Србије на војној неутралности.

 

Вучић је Мекејну захвалио што је, како је рекао, најчешће присутан амерички сенатор у овом региону, и што му није тешко да чује и ствари које можда не жели, а Мекејн је премијеру честитао на победи на председничким изборима, те обећао сву могућу подршку Србији на њеном европском путу.

 

Председнику Владе Мекејн је изразио захвалност на улози Србије у коалицији која се бори против ИСИЛ-а, те због тога што је Србија један од најактивнијих партнера САД у мешовитим вежбама.

 

„Упознао сам сенатора са ситуацијом у региону, рекао да ћемо као земља много снаге уложити у очување мира, говорио сам о нашој иницијативи да се настави дијалог с Албанцима у Бриселу, те да ћемо позитивно утицати на стање у региону, јер то је за нас од изузетног значаја“, рекао је Вучић на прес-конференцији након сусрета с америчким сенатором.

 

Кад је реч о заједничким мировним операцијама, Вучић је истакао да је за наше војнике и полицајце то изузетно важно, те поменуо осам великих заједничких вежби у прошлој години и о око стотину заједничких активности.

 

Претходно је Мекејн са и министром унутрашњих послова Небојшом Стефановићем присуствовао заједничкој вежби припадника Специјалне антитерористичке јединице МУП-а Србије, Америчке команде за специјалне операције у Европи (СОЦОМ) и Специјалне јединице Војске Словеније.

 

 

 

СПУТНИК

Тагови: ;