Премијер и будући председник Србије Александар Вучић потврдио је данас ексклузивно за Спутњик да држава намерава да подигне споменик свим жртвама НАТО бомбардовања 1999. године.

 

 

„Србија ће испунити своју обавезу према недужним жртвама агресије на нашу земљу. То је дуг који имамо према њима, али и показатељ нашег одговорног односа према будућности. Зло које нам се десило не сме никада да се понови“, рекао је Вучић за Спутњик.

 

Тако је будући председник републике крунисао и вишедневну медијску иницијативу Спутњика, да Србија до обележавања две деценије од злочиначке агресије на нашу земљу подигне у Београду споменик свим жртвама НАТО агресије.

 

Практично, потврдом премијера да држава намерава да испуни ту обавезу, завршена је и наша медијска мисија да укажемо јавности на дужност да Србија овековечи имена погинулих, киднапованих, и несталих током 78 дана бомбардовања СР Југославије.

 

Указали смо јавности да је такав споменик или спомен-комплекс потребан како бисмо очували културу сећања на невине жртве једног безумног времена у којем смо се нашли. Да је то нужно и због породица жртава, због колективног сећања на једно сулудо време и на велики злочин којем је била изложена наша земља. То је важно и због будућности.

 

Медијску иницијативу Спутњика су подржали и: Томислав Николић, председник Србије, Др Владимир Костић, председник САНУ, Академик Матија Бећковић, песник, Академик Душан Ковачевић, писац, Историчар Момчило Павловић, директор Института за савремену историју, Академик Љубомир Симовић, песник, Синиша Павић, сценариста, Љиљана Смајловић, председница Удружења новинара Србије, Љубиша Ристић, позоришни редитељ, Патријарх Иринеј.

 

 

Извор: Спутњик

Тагови: ; ; ;