Напад САД на авиобазу у Сирији није изненадна одлука Трампове администрације, већ дуго припремана операција која је само чекала погодан тренутак да буде извршена, каже стручњак за безбедност Илија Животић. Хемијски напад у Идлибу је био идеална основа за «Сиријски Рачак». Модус операнди исти, само друга земља.

 

 

Ниједног озбиљног аналитичара није требало да изненади Трампово бомбардовање базе у Сирији. И то из више разлога.

 

Као прво, у САД се председници мењају али наглих заокрета нема већ дуже време у спољној политици када је реч о ратним сукобима. Трамп јесте променио челне људе у администрацији али за неке корените промене на ниже треба много времена и много нових кадрова.

 

Стручњак за безбедност Илија Животић

 

Ради се о огромном броју официра и чиновника. САД имају десетине обавештајних агенција. И још важније десетине фирми које запошљавају десетине хиљда радника у производњи везаној за војску. Ако стану ратни сукоби, стају фабрике, губе се радна места и стаје потрошња на којој се америчко друштво заправо заснива.

 

Тајминг је по Трампа исто тако одличан. Наиме лоби Хилари Клинтон који и даље има огромну моћ у Америци га је прогласио слабићем и руским човеком. Трамп им је одговорио тако што је урадио оно, што Обама није смео. И тиме им затворио уста и сигурно присвојио неке њихове присталице.

 

Сасвим друга ствар је сам чин бомбардовања. То засигурно није тренутни излив беса администрације или изненадни чин освете. Не, таква употреба борбених средстава се планира дуже време, што доводи до закључка да је акција спремљена одавно, само се чекао тренутак, који се по мени са правом назива «Сиријски Рачак». Модус операнди исти, само друга земља.

 

слика говори више од речи

 

Деси се инцидент, медији под контролом Пентагона га на основу неког, до тада мало познатог извештача, прогласе злочином, нађу се 2-3 «цивила » (плаћена глумца) на лицу места за изјаву, измонтирају ужасне слике и готово. Јавно мњење у Америци је спремно.

 

Иако није утврђено ништа осим да има настрадалих. А и ту се бројке не слажу.

 

 

Завршна сцена, која припада медијима под америчком контролом је перфидна и подмукла: Протеже се прича да је Русија издала Сирију, јер није спречила Америку. Јер није оборила Томахавке.

 

Не бих рекао. 59 Томахавка је уништило мање од 10 авиона и 10 људи погинуло. Учинак говори сам за себе.

 

 

За Њуз Фронт стручњак за безбедност Илија Животић.

 

 

Тагови: ; ; ; ; ; ; ;